• Butoiul cu pulbere de Dejan Dukovski

  Theatre
 • 1 Decembrie 20:00 - 22:00
 • Butoiul cu pulbere de Dejan Dukovski
  Sala Pictură, TNB

  „Stați liniștiți, trăiți într-una din cele mai bune lumi posibile”, auzim zilnic. Și, totuși, Europa stă astăzi pe un butoi cu pulbere. Violența și crima fac parte din banalul cotidian. O lume întoarsă pe dos care nu are nevoie decât de o scânteie pentru a exploda. Aceasta este lumea văzută de dramaturgul macedonean Dejan Dukovski, unul dintre cei mai jucați autori contemporani.

  O comedie neagră despre Balcani, montată în nenumărate țări, ecranizată cu succes, Butoiul cu pulbere surprinde o umanitate cinică, alienată, animată de o violență absurdă și care se exprimă printr-un limbaj frust, brutal. Nimic nu pare să justifice nebunia personajelor. Și poate că, totuși, nebunia este singura armă de supraviețuire într-o lume aflată în derivă.

  Regizorul Felix Alexa propune un spectacol modern, în care scenele se succed alert, ca într-un carusel al violenței și unde accentele hiper-realiste alternează cu un umor negru extrem.

  Traducere: Felix Alexa
  Regie: Felix Alexa
  Ilustrație muzicală: Felix Alexa
  Scenografie: Andrada Chiriac
  Light design: Felix Alexa

  Spectacol nerecomandat copiilor sub 14 ani !

  Copyright©Verlag der Autoren, Frankfurt am Main, Germany
  All rights reserved

  Distribuţia:
  Dimitria / Măciucă: Răzvan Vasilescu
  Andrea / Mane: Marius Manole
  Anghele / Gheorghi: Mihai Calin
  Simon / Paznicul: Marius Bodochi
  Sveto / Bărbatul: Andrei Finţi
  Ghiore / Kosta: Istvan Teglas
  Ghela: Marcelo S. Cobzariu
  Svetle: Crina Semciuc / Ioana Marcoiu / Alexandra Salceanu
  Evdokia: Florentina Ţilea
  Femeia: Victoria Dicu
  Ana: Alexandra Poiana / Amelia Ursu

  ♦♦♦♦♦“Felix Alexa a extras fragilitatea fiinţei umane, dincolo de violenţa etichetată. A scos în evidenţă deci frica şi descumpănirea, laşitatea şi cinismul. E ca şi cum sufletul omului ar fi într-o criză perpetuă. Cineva îl domină. Deznădejdea!
  Totul e bine dozat; e un echilibru ce trezeşte curiozitate încă de la prima scenă, când apar Răzvan Vasilescu şi Mihai Călin, într-o crâşmă.
  …violenţa din piesă este atenuată cu umorul negru pe care publicul îl gustă cu uşurinţă”. Maria Sârbu, Jurnalul Național

  ♦♦♦♦♦“Remarcabilă este tratarea piesei “Butoiul cu pulbere” a macedoneanului Dejan Dukovski de către regizorul Felix Alexa (…) Propune un mozaic al violenței în care agresivitatea devine un firesc al vieții, alarmant. Un sprijin pentru această radiografie a violenței îl are în scenografia Andradei Chiriac (…)În acest decor creator de atmosferă pentru conflicte, regizorul Felix Alexa conduce atent o distribuție excelent selectată, în scopul de a sublinia firescul periculos al violenței.
  (…)o comedie amară, captivantă pentru spectatori. Ileana Lucaciu, Spectator

  ♦♦♦♦♦"Spectacolul, în regia infatigabilului Felix Alexa, propune o distribuție de excepție și e tot mai greu de spus dacă actorii sau textul înalță în noapte acest antielogiu nebuniei. (...) “Butoiul cu pulbere” conține, firește, un limbaj licențios. Licențios, dar nu obscen, vulgar, dar nu fără sens. Așa curge sângele în Balcani, printre cuvinte iuți. Există totuși un cod al onoarei în acest univers alienat, în care regulile par suspendate. E un cod greu de descifrat, căci vine dintr-o istorie încâlcită și din minți care refuză să se predea, cu totul, realității". Andrei Crăciun, Ziarul Metropolis

  ♦♦♦♦♦“Spectacolul „Butoiul cu pulbere“ ne confruntă cu o lume violentă, o lume a învinşilor ce, o clipă, graţie unui cuţit, se cred învingători.
  Nu un teatru ce reflectă lumea, ci un teatru ce-i anunţă crizele – de la Henrik Ibsen la Arthur Miller, aceasta a fost reuşita „pieselor cult“ ale scenei moderne. Şi „Butoiul cu pulbere“ face parte dintre ele.
  Felix Alexa îşi conduce şi însoţeşte actorii cu o precizie particulară, cu un deosebit simţ al detaliului concret, cu o acuitate unică a privirii, dar fără a se impune excesiv, fără a se constitui în stăpân autoritar. El e o prezenţă constrângătoare, dar neagresivă. El nu judecă, ci descrie acte şi oameni pe care nu-i iubim, dar pe care ne temem să-i întâlnim.
  În acest spectacol, realizările actoriceşti sunt mai împlinite ca oricând şi unitatea de joc asigură o admirabilă senzaţie de „lume“, o lume nebună şi excesivă, ce tulbură fiecare existenţă.
  O echipă colectivă cu actori distincţi – iată ce oferă Felix Alexa”.
  George Banu, Adevărul