• Furtuna după William Shakespeare, regia Alexander Morfov

  Theatre
 • 3 Decembrie 19:30 - 21:30
 • Furtuna după William Shakespeare
  SALA MARE, TNB

  Traducere: Radu Nichita, Nina Cassian
  Regie: Alexander Morfov
  Decor: Nikola Toromanov
  Costume: Andrada Chiriac
  Light design: Chris Jaeger
  Coregrafie: Florin Fieroiu
  Ilustrație muzicală: Alexander Morfov
  Pregătire muzicală: Lucian Maxim

  Cu: Ion Caramitru, Crina Semciuc / Alexandra Salceanu, Mihai Calin, Istvan Teglas, Alexandru Călin, Patru Gavril, Ioan Andrei Ionescu, Andrei Finţi, Vitalie Bichir, Marcelo S. Cobzariu , Mihai Calota, Eduard Cirlan, Mandin Mădălin, Ionut Toader , Axel Moustache, Eduard Adam, Alexandra Poiana

  Un basm despre un duce detronat, devenit magicianul Prospero, și despre fiica lui, Miranda. O comedie a iluziilor, feerie, un text despre putere și răzbunare, Furtuna este, mai presus de orice interpretare, o piesă despre puterea demiurgică a artei și imaginației. Știința lui Prospero depășește legile oamenilor, controlează natura, stăpânește duhuri și provoacă iubirea.
  O distribuție impresionantă, cu Ion Caramitru în rolul Prospero, într-o montare captivantă, cu ritmuri frenetice, umor și emoție, de o plasticitate puternică și o ilustrație muzicală ale cărei cadențe urmăresc spectatorul mult timp de la ieșirea din sală.

  ★★★★★ „Ion Caramitru specialist strălucit în interpretarea unor personaje celebre datorate lui Will, reușește să prezinte singurul personaj din distribuție apropiat de Shakespeare. Acest mare actor are știința de a trece dincolo de aparența cuvântului și chiar a situațiilor pentru a da trimitere inteligent spre substratul ce construiește tematica scrierii. Ca imagine este un Einstein desprins din filmele documentare, dar actorul nu uită de menirea lui Prospero. (...) Ion Caramitru reușește a da consistență dramatică personajului, rostului pentru care l-a inventat Shakespeare.

  Excelent este și Mihai Calin în Caliban, personaj central al demersului comic. Actorul manipulează expresiv sensurile duble ale manifestărilor lui Caliban. (...). Mister în manifestări, dar și o tristețe interioară dibaci sugerată acordă Istvan Teglaş lui Ariel. Rolul este ireproșabil interpretat. (...) Din nou, întâlnirea cu Crina Semciuc în Miranda este o surpriză plăcută. Această tânără actriță are abilitatea de a își aplica farmecul personal în roluri total diferite, comice sau dramatice. Revolta sau sensibilitatea dictate de situații sunt subtil tratate de actriță”.
  Ileana Lucaciu

  ★★★★★ „Întotdeauna este deopotrivă liniște și neliniște în preajma maestrului tău, dar Alexandru Călin și Ion Caramitru par a fi găsit echilibrul într-o relație care vine să confirme unitatea echipei din „Furtuna”. Cât despre Maestru, nu înșală niciodată așteptările iar asta trebuie să fie greu, poate chiar cumplit. Regăsim armonia spectacolului montat la Naționalul bucureștean în vraja pe care Morfov și întreaga echipă din spatele scenei o instituie asupra actorilor."
  Andrei Crăciun, Ziarul Metropolis

  ★★★★★ Un spectacol care își propune să-ți ofere o stare de bine. Și chiar reușește".
  Gabriela Hurezean, Muze și arme