• Fest(in)2017. Colocviu: Teatru. Versiunea 2

  Theatre
 • 16 Octombrie 11:00 - 13:00
  Găzduit de:
 • Colocviu
  „Teatru. Versiunea 2.0”

  Luni, 16 octombrie, 2017, ora 11:00

  Moderator: Cristina Rusiecki, critic de teatru

  Singuri în fața laptopului în noua cultură a secolului nostru, cea a individualității! Spiritul gregar ni s-a sleit. Suntem mai efervescenți în relațiile virtuale decât în cele reale. Glisăm sprințar din link în link cu orele. Prieteni sau dușmani avem mai mult pe Facebook. Nu depinde decât de noi să-i îndepărtăm cu un singur click. Preferăm narațiunile liniare în dauna conflictului și a gradației clasice. Suntem captivați de fragment, și nu de ansamblu. Iar, dacă chiar vrem ansamblu, ni-l confecționăm fiecare din puzzle-ul de entități alese de noi.

  Teatrul nu putea rămâne indiferent față de aceste mutații importante din mentalul și sensibilitatea epocii. Creatorii îi absorb spiritul și găsesc formule noi, cum este cea a teatrului one-to-one sau cea a teatrului imersiv. Spectatorii intră și pot alege în ce spații vor să meargă sau ce personaje vor să urmărească din scenele care se desfășoară sincron în diferite încăperi. Sau pot să se scufunde în detaliile cu care scenografii au garnisit ambientul. Nu de puține ori, poartă măști sau au voie să pătrundă în spațiul de joc doar cu ochii acoperiți. Experiența senzorială le bate pe toate celelalte și teatrul devine din nou viu. Doar că se transformă dintr-o întâmplare de grup într-una singulară în care povestea se materializează pentru un individ. În schimb, pe scena clasică, tehnologia își mărește influența. În mâinile și imaginația unora dintre creatori, noile media captează funcțiile, mecanismele și categoriile dramatice.

  Despre noile tendințe artistice vor vorbi invitații colocviului Teatru. Versiunea 2.0. Regizoarea Andreea Iacob va dezbate tema teatrului imersiv, completată de actorul Bogdan Nechifor, cel care a adus această formă de spectacol în România. Schimbând domeniul, dar nu și tema, antropologul Cătălin D. Constantin, prodecan al Facultății de Litere, Universitatea București, va face un excurs în Sensurile culturale și antropologice ale atingerii. Iar scenograful Adrian Damian, proaspăt întors din tabăra de creație coordonată de Robert Wilson, ne va împărtăși noua lui experiență și va vorbi despre valențele luminii în spectacolele sale instalație.

  Moderator Cristina Rusiecki