• Femeia în Lună – cine-concert Irina Margareta Nistor & CelloFun

  Expoziție
 • 9 Decembrie 19:00 - 23:00
 • FEMEIA ÎN LUNĂ – cine-concert Irina Margareta Nistor & CelloFun
  "Frau im Mond" (Germania, 1929)
  regia: Fritz Lang

  CELLOFUN
  (Bucureşti-Cluj):
  Attila J. Szabó – violoncel, efecte electronice
  Alexandra Andrieş – voce, efecte electronice, percuţie
  Radu Rădescu – concept, percuţie
  invitat special: IRINA MARGARETA NISTOR – Vocea Filmelor

  În iulie 1869, medicul şi poetul sibian Friedrich Krasser, bunicul lui Hermann Oberth, spunea: „Peste o sută de ani, oamenii vor ajunge pe Lună. Nepoţii noştri vor fi martorii acestui eveniment". Exact 100 de ani mai târziu, în 22 iulie 1969, nepotul său îl privea la televizor pe Neil Armstrong, făcând faimosul pas „mic pentru om, uriaş pentru omenire” pe solul selenar, coborând dintr-o navetă spaţială la originea căreia savantul transilvănean îşi adusese o valoroasă contribuţie.

  Considerat unul din părinţii astronauticii moderne, Oberth s-a dovedit a fi un vizionar. Cu 40 de ani înainte de Apollo 11, regizorul german Fritz Lang, celebru la acea vreme prin filmele „Metropolis”, „Nibelungii”, „Dr. Mabuse” sau „Moartea obosită”, apelase la serviciile de specialitate ale lui Hermann Oberth, care, aflat pe atunci la Mediaş, încercase deja să-şi susţină teza de doctorat în domeniul ingineriei spaţiale, fără a fi însă luat prea în serios de către contemporanii săi. Oberth a fost chemat în Germania, pentru consultanţa ştiinţifică la filmul SF „Femeia în Lună”, primul lung-metraj de acţiune din istorie care se desfăşoară în spaţiu, film pentru care Oberth a realizat în întregime planurile detaliate ale navetei spaţiale cu mai multe trepte. Întâmplător sau nu, pelicula lui Lang apare în acelaşi an în care Oberth îşi lansa prima rachetă cu combustibil lichid: 1929.

  Filmul „Frau im Mond” este precedat de un scurt montaj cu fragmente din două filme daneze, produse cu mai bine de un deceniu înainte, tot pe tema pe rachetelor şi a zborului în spaţiu: „Verdens Undergang” / „The End of the World” („Sfârşitul lumii”, 1916), regia: August Blom, şi „Himmelskibet” / „A Trip to Mars” („O călătorie pe Marte”, 1918), regia: Holger-Madsen.

  Proiecţia este însoţită de sound-designul original al trupei CelloFun, o formulă electro-acustică creată special pentru re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute, care face apel la o mixtură de foley, efecte în timp real şi improvizaţie live. Nostalgicii filmelor pe casete video vor avea o surpriză de proporţii: traducerea în limba română a subtitrării engleze a filmului, suprapuse peste cartoanele originale în limba germană, va fi făcută, pe viu, de inconfundabila „Voce a Filmelor”, Irina Margareta Nistor.

  https://www.facebook.com/Cell0Fun