• Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România

  Expoziție
 • 15 Ianuarie 19:00 - 23:00
 • Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România”, compus din conferință și micro-expoziție, urmărește să pună în context reprezentările artistice ale zilelor naționale sărbătorite în România, prin aducerea de informații istorice, sociologice, antropologice și turistice, în cadrul prezentărilor de studii din partea experților, alături de lucrări de artă și artefacte, în cadrul micro-expoziției care însoțește conferința.

  Conferința va fi difuzată live pe Facebook iar înregistrarea va fi pusă la dispoziție pe www.postmodernism.ro si pe rețelele partenerilor.

  Vorbitori: Alin Ciupală, Cosmin Nasui,Razvan Pârâianu, Cristian Vasile

  Teme

  Alin Ciupală, Ziua națională, de la Vechiul Regat la România Mare
  Cosmin Nasui, 23 August în artele vizuale
  Razvan Pârâianu, Ziua Victoriei, ziua eroilor poporului celebrată prin monumente de regimul comunist
  Cristian Vasile, Reflectări istoriografice și reprezentări vizuale ale zilei de 1 decembrie sub regimul comunist

  Argument

  Diferitele epoci istorice și politice au marcat modul în care zilele și sărbători naționale au fost celebrate, aniversate. De-a lungul ultimului secol zilele și sărbătorile naționale au cunoscut toate tipurile de schimbări: de la schimbarea datelor calendaristice, firește în corelare cu diferite momente istorice, la dispariția și apariția unor sărbători naționale, corelate cu evenimente sau personalități istorice sau doar schimbări ale coregrafiei aniversărilor.

  Ziua națională a României a fost: 10 mai între 1866-1947, 23 august între 1948-1989 și 1 decembrie din 1990.

  Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” , o cercetare de antropologie artistică, istorie și istoria artei, micro-expoziție și dezbatere, este produs de PostModernism Museum, beneficiind de co-finanțare din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale și de parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

  mai multe http://www.postmodernism.ro/zile-si-sarbatori-nationale-in-cultura-vizuala-din-romania/