• ★ L`Om Dada ★

  Theatre
 • 19 Noiembrie 20:00 - 22:00
 • L`Om Dada
  de un spectacol coregrafic de Gigi Caciuleanu
  Traducere: Ion Pop
  Lighting design: Cristian Simon
  cu: Gigi Caciuleanu și Lari Giorgescu


  În 2016 s-au împlinit 120 de ani de la naşterea pe 16 aprilie 1896 a celui care, la vârsta de 20 de ani, a făcut să se nască dadaismul universal, revoluţionînd astfel arta modernă: Tristan Tzara. În 2016 – dadaismul împlinește 100 de ani.

  Odată cu acest nou spectacol al său la TNB, artistul Gigi Căciuleanu, nume care a făcut înconjurul lumii, aduce în scenă nu doar talentul său de regizor-coregraf, ci şi pe cel de interpret, într-un spectacol în care, alături de actorul Lari Giorgescu, își propune să demonstreze că...

  “Toți suntem dadaiști. Defragmentăm, aruncăm ceva din noi pe scenă și în viață. De ce L’Om DAdA? Pentru că am vrut să alătur aceste cuvinte, „om” în limba română, cu „dada” - universalul, explică Gigi Căciuleanu. Am pornit de la L`homme approximatif, textul lui Tristan Tzara, teribil de poetic, deloc absurd, frumos, nefragmentat, stufos, plin de semnificații, foarte actual chiar și după 100 de ani. Omul aproximativ este de fapt arhetipul omului cât se poate de exact, și anume actorul și dansatorul".

  “... ce poate fi mai aproximativ decât omul, decât fiinţa umană…decât destinul său…destinele sale…
  ... omul aruncat în lume la întâmplare... prins în pânza de păianjen a incertitudinilor planetare...a geografiei... a geografiilor... a istoriei... a istoriilor...
  ... poate doar mişcarea-mişcările... gestul-gesturile, fibrele corpului... imperceptibilele schimbări în muşchii feţei... trecere de nori pe ecranul existenţei... să-l mai scoată pe om din aproximaţie... să încerce să-i descifreze incerta şi fragila fiinţă...
  ...dar la ce bun?... de ce să nu-i lăsăm omului privilegiul de a-şi dansa viaţa cu incertitudinea... incertitudinile... sale..."
  Gigi Caciuleanu


  "Mai puțini sunt cei care știu că Gigi Căciuleanu, dansator și coregraf de talie internațională, este și un mare actor. La fel, Lari Giorgescu, un actor admirabil, demonstrează de câte ori i se oferă prilejul că este și un excepțional dansator. Doi DansActori, cum spune Gigi Căciuleanu, în stare să descompună și recompună semnificația ”Omului DAdA”, reevaluând, destructurând, restructurând, dezechilibrând și reechilibrând ”Omul aproximativ”...”
  Gabriela Hurezean, Muze și arme

  "Lari Giorgescu, rostește cuvintele sacadat, cu emfază, pentru a le accentua sonoritatea. Mișcările vin în consecință, întrupare a magmei poetice din care se naște poezia. Mai rămân de adăugat doar tușa ludică și un strop de nonsens pentru ca avangardismul să fie ca la carte. De ele se face responsabil Gigi Căciuleanu care interpretează cuvintele relaxat, cu umor fin, imprimându-le o distanță jucăușă.
  (...) L’Om DAdA este o joacă de artiști în care pare să se nască orice din orice, pe măsura marii lor creativități".
  Cristina Rusiecki, B-Critic

  Spectacolul este produs sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava, în colaborare cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company și Fundația Art Production și cu sprijinul Institutului Cultural Român.

  Biletele se pot achiziționa de pe portalul www.mystage.ro, dar și de la casa de bilete a Teatrului Național.