• ✦ Dumnezeu se îmbracă de la second-hand ✦

  Theatre
 • 17 Noiembrie 19:30 - 21:30
 • ✦ Dumnezeu se îmbracă de la second-hand ✦

  de Iulian Margu
  Regia şi ilustrația muzicală: Ion Caramitru
  Scenografia: Maria Miu
  Light design: Chris Jaeger
  Asistent regie: Patricia Katona
  Asistent Scenografie: Diana Sav, Raluca Bordea
  Consultant muzical: Mihai Ungureanu
  Coloana sonoră a fost realizată cu sprijinul Centrului Cultural Media Radio România. Regizor muzical Florin Tudor.

  Distribuţia
  Lae: Lari Giorgescu
  Buză: Dorin Andone
  Eliza: Carmen Ungureanu
  Elefteria: Teodora Mareş
  Dimitrie: Armand Calotă
  Elena: Fulvia Folosea
  Manole: Eduard Adam
  Iorgu: Ioan Andrei Ionescu
  Teodora: Florina Cercel
  Elena copil: Atyridis Ivana Alexandra
  Jandarmii: Viorel Florea, Andrei Răzvan Călin.

  Data premierei: 06.12.2014
  Durata: 2 h / Pauză: Nu
  Sala Studio

  ✦ Piesă românească în două acte, satiră învăluită în ritmurile valsului, "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” este o surprinzătoare poveste a unei familii traversând deceniile, și a unui pian de marcă, pe turnanta istoriei.

  „O piesă cu o structură de text în puzzle, cel puțin așa am văzut-o eu”, ne încredinţează regizorul Ion Caramitru. “Povestea de bază este desfăcută în mai multe compartimente, reprodusă în mai multe epoci, refăcută abia în final pentru înțelegerea deplină a poveștii. Ca stil, are și un soi de umor frust și unul derivat, are foarte multe trimiteri într-o simbolistică ce sparge tiparele timpului și spaţiului". Sau, altfel spus, „o scurtă istorie a României moderne povestită cu ajutorul unui pian fermecat”, cum spune autorul piesei.
  Sunteţi aşteptaţi într-un decor aproape cinematografic, să vedeţi o comedie "de-a râsu-plânsu", în pur stil românesc şi pe acordurile muzicii lui Chopin...

  ✎ "Spectacolul e antrenant: cei doi actori principali, Dorin Andone (Buză) şi Lari Giorgescu (Lae) - două generaţii dar şi două talente bine reliefate, mai comic cel dintâi, mai liric cel de-al doilea, - îşi ţin spectatorii cu sufletul la gură.
  Spectacolul e agreabil, cu muzică bună, animat cu scene comice în tristeţea aceasta a unei istorii, de fapt, tragice".
  Nicolae Prelipceanu, Revista Teatrul azi nr.1-2-3/2015 - Pianul lui Chopin și istoria României

  ✎ Ion Caramitru orchestrează armonios, în calitate de regizor, complicata structură a textului, folosind dispozitivul scenotehnic (turnanta) nu doar pentru schimbarea cadrelor ci şi pentru interferarea acestora atunci când vrea să facă din dialogul prezent-trecut o miză. Propune soluţii frumoase pentru identificarea momentelor istorice şi a episoadelor biografice.
  (...) pot spune, potrivit reacţiilor sălii, că avem de-a face cu un succes, susţinut cu amuzament de cunoscutul marş triumfal al lui Radetzky care însoţeşte aplauzele la final".
  Doina Papp, Adevărul - Pianul călător şi istoria care nu ne dă pace

  ✎ Nu cunoşteam textul, deci nu ştiu câte dintre ideile spectacolului în forma lui finală aparţin dramaturgului, câte regizorului şi câte scenografei, dar e clar că amestecul epocilor prin rotirea continuă a încăperilor decorului reuşeşte să îmbine nu numai râsul cu plânsul, ci şi satira cu nostalgia, băşcălia cu sentimentalitatea, deprimarea cu hazul de necaz într-un joc de puzzle care este, la urma urmei, chiar o definiţie a istoriei".
  Ana Blandiana, Observator cultural - Ion Caramitru și procesul comunismului.

  Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Xt5_NQmMz40

  ☛ Bilete: la Casa de bilete TNB, precum şi online: https://www.mystage.ro/spectacole/dumnezeu-se-imbraca-de-la-second-hand-103/

  #TNB, #dumnezeuseimbracadelasecondhand
  Theatre