• Fest(in)2017. Orb de mină

  Theatre
 • 12 Octombrie 20:00 - 22:00
  Găzduit de:
 • ORB DE MINĂ
  de Székely Csaba
  Producție a Teatrului Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe, România
  Secțiunea: „Bulevardul comediei”

  Regia: Catinca Drăgănescu
  Coordonator Osonó/asistent regie: Fazakas Misi
  Scenografia: László Wegroszta
  Coregrafie: László Ivácson
  Ilustraţia muzicală: Csibi Szabolcs (muzică live)

  *****************************
  Distribuţia:

  Ince: Virgil Aioanei
  Iringó: Elena Popa
  Florin: Sebastian Marina
  Izabella: Claudia Ardelean
  Izsák: Ion Fiscuteanu Jr.
  Corul: Mucha Oszkár, Benyhe Bernát, Daragics Bernadette, Fekete Kata, Gyergyai Bea, Péter Izolda

  ****************************
  „ ...abordarea Catincăi Drăgănescu în Orb de mină e diferită – iar spectacolul dovedește că textele lui Csaba Székely rezistă unor interpretări regizorale fără a-și vedea trădate nici spiritul, nici litera. În satul secuiesc vor fi alegeri, iar Ince, vechiul primar (Virgil Aioanei), are un contracandidat, în persoana lui Izsák (Ion Fiscuteanu jr.), afaceristul local proprietar de gatere. Singurul venit al lui Ince e salariul de primar, iar singura lui fiică are nevoie de bani – deci cheamă poliția să-l investigheze pe Izsák. Iar poliția e… românească.

  Spațiul este excelent imaginat de László Wegroszta – o structură din bârne de lemn masiv ce imaginează, în partea inferioară, o casă-vagon cu încăperi separate strict convențional, iar în partea superioară, un fel de «lume de la suprafață» (raportat la «scufundarea» morală, socială, economică a satului secuiesc și cu trimitere la faptul că vorbim de o fostă zonă minieră) dedicată comentariului extradramaturgic. Tinerii din trupa Osonó punctează scurgerea timpului și comentează muzical conflictul și situațiile spectacolului, marcând evoluția poveștii și oferindu-i o suprainterpretare meditativă...”

  Iulia Popovici, Mina și monștrii. 3 x Csaba Székel, în Observator Cultural http://www.observatorcultural.ro/articol/mina-si-monstrii-3-x-csaba-szekely/)