• Razboi de Lars Noren - 15 decembrie - 9G TNB

  Theatre
 • 15 Decembrie 20:00 - 22:00
 • Război
  de Lars Noren

  Regia: Lorena ZĂBRĂUȚANU

  Scenografia: Maria NICOLA

  Distribuția: Elias FERKIN, Oana PREDESCU, Iulia POPTEAN, Eliza PĂUNA, Paul RADU

  Photo credit : Florin Ghioca, Rafael Ianoș

  Locație: Sala Mică // TNB
  Durată spectacol: 1h45
  SPECTACOL NERECOMANDAT PERSOANELOR SUB 16 ANI

  ****

  Beenina : N-am putea pleca in altă țară ?
  Semira : Da ! La Disneyland !
  Mama : Cine ne-ar vrea pe noi ?

  Tablou de sfârșit de război.
  Loc și dată, nedefinite.
  Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial, Algeria, Vietnam, Ruanda, Bosnia, Cecenia, Iraq, Siria…

  Cum mai este posibilă revenirea la normalitatea vieții după ce s-a încercat distrugerea ei ? Se mai pot vindeca traumele lăsate de frică, umilire, ură, prezența continuă a morții, pentru a trăi așa ca înainte ? Prin ce se regăsește speranța în viitor ?
  Acești oameni, ale căror vieți se dezvăluie pe scenă, balansează constant între două lumi : cea reală, în care sărăcia și disperarea de a supraviețui generează lipsa de compasiune chiar și față de membrii aceleiași familii și cea închipuită, refugiul unde este numai bucurie și prosperitate. Visează să scape, să fugă... se spun la întâmplare nume de țări : Italia, Germania, Statele Unite... „Oriunde e mai bine ca aici !„
  „Cine ne-ar vrea pe noi ?„- o întrebare ca un ecou în acest text și un strigăt disperat care se aude acum dinspre cei care își riscă viețile ca să fugă din calea războiului.

  ****

  '' În piesa lui Norén, tatăl se autoeroizează – „vin de la război, care nu a fost chiar o vacanţă“ – şi pretinde de la familia sa revenirea la viaţa anterioară, în care el are rol dominant. Dar dacă el pare să poată recupera ceva din normalitatea vieţii, soţia şi fiicele sale nu pot din cauză că lupta lor – pentru supravieţuire – nu s-a terminat. Abuzate şi înfometate, ele au reuşit să trăiască făcînd alegeri pe care nu le mai pot schimba: un alt bărbat, fratele soţului (Paul Radu în rol de salvator exploatator) pentru mamă (o martiră imperfectă – nevoia i-a ascuţit pragmatismul – jucată de Oana Predescu) şi cea mai veche meserie din lume pentru fiica cea mare (Iulia Poptean joacă un personaj redus la instinctul supravieţuirii). Doar fiica cea mică (Eliza Păuna conservă abil candoarea personajului) rămîne încă un copil care are puterea să treacă peste propria traumă, citind la nesfîrşit Jurnalul Annei Frank. '' - Oana Stoica.

  http://dilemaveche.ro/sectiune/arte-performative/articol/2-x-9g