• 621

  „Ileana, Principesă de România”

  Expoziție
 • When
  27 Martie 19:00 - 21:00
 • Muzeul Național al Literaturii Române și Teatrul Dramaturgilor Români vă invită la un spectacol-eveniment, „Ileana, Principesă de România”, marți, 27 martie 2018, de la ora 19.00, la sediul din Calea Griviței 64-66, Sala Iosif Naghiu, alături de Asociaţia Femeilor din Teatru IF…/…DACĂ PENTRU FEMEI, în parteneriat cu UNITER, Arhivele Naţionale ale Statului, Asociaţia România Culturală şi Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din Ellwood City, Pennsylvania, USA.

  În acest an al Centenarului Marii Uniri, nimic nu putea fi mai potrivit ca un spectacol dedicat memoria celei care a fost Principesa Ileana a României, Arhiducesă de Austria, un destin care s-a desfăşurat între palat şi mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământari din istoria Europei.

  „Ileana, Principesă de România” aduce la lumină o parte esenţială din istoria Bucureştiului şi a României. Dramatizarea a fost realizată de Edith Negulici după romanul autobiografic „Trăiesc din nou”. Un spectacol de şi cu Liana Ceterchi. Video şi sunet: Luca Achim, Teodora Toader.

  „Da, să trăiesc din nou, pentru că după ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna România, am fost ca şi moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăşi nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nicio clipă de necesitatea fizică a prezenţei mele pentru cei şase copii ai mei…Dar in interior, «eul» care există independent de mama, soţia, prietena care eram – «eul» esenţial, pe care tot restul era construit – a suferit un şoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu” - Principesa Ileana.

  Privit prin prisma celor 100 de ani de la naşterea sa, destinul Principesei Ileana se distinge ca fiind unul emblematic pentru cursul istoriei contemporane. El stă sub zodia refugiului, începând cu frageda copilărie, ce i-a fost marcată de refugiului la Iaşi, în timpul Primului Război Mondial, apoi refugiată într-un exil impus de fratele ei Carol II, care nu i-a permis să se reîntoarcă în România, nici măcar pentru a-şi îngriji mama, nu ca fiică iubitoare, ci ca infirmieră de meserie.

  Viaţa Principesei Ileana, devenită Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat şi o legitimează în faţa posterităţii.

  Accesul la eveniment este gratuit și se face prin rezervare la adresa de mail relatiipublice@mnlr.ro, în limita locurilor disponibile. După începerea spectacolului intrarea este interzisă.

  Vă așteptăm cu drag!