• #EnjoyBucharest - Fii turist în Bucur...
 • Citește ARTICOLUL de mai jos despre istoria Bucureștiului sau treci direct la RECOMANDĂRILE NOASTRE de locuri emblematice din capitala.

  Indiferent că ești român sau străin, considerăm că a noastră capitală merită șansa să fie mai bine înțeleasă. Bucureștiul este totuși mai mult decât o punte între Orient și Occident, mai mult decât un fost Mic Paris care s-a crezut prea frumos. Bucureștiul e un oraș unic ce nu are nevoie de apelative sau de comparații pentru a se defini. Să-l (re)descoperim!

  Să începem cu începutul - Bucureștiul sub domniile lui Vlad Țepeș (Dracula) și Constantin Brâncoveanu

  Ambiția lui Vlad Țepeș a fost să construiască la București o fortăreață din două motive: să supervizeze rutele comerciale care legau estul de vest și să protejeze capitala Valahiei de la acea vreme, Târgoviște. În inima capitalei, în centrul istoric, vei găsi ruinile palatului voievodal alături de biserica veche care poartă hramul Sf.Anton. Sunt cele mai vechi clădiri din București. Aici s-a fondat orașul printr-un act semnat de Vlad Țepeș în anul 1459. Va fi ușor să recunoști locul căci bustul împăratului Dracula se înalță peste ruine.

  Devenind un oraș din ce în ce mai apreciat de către prinți și comercianți, capitala Valahiei a fost mutată de la Târgoviște la București în anul 1659. Iar din acel moment, fiecare domnitor a încercat să-și pună amprenta asupra orașului construind numeroase palate și biserici. Dar nimeni nu a reușit nici măcar să se apropie de impactul pe care l-a avut Constantin Brâncoveanu. Vei găsi testimonii ale stilului său în fiecare colț al orașului. Am avut grijă să le includem o parte din ele și-n lista de recomandări de mai jos. Brâncoveanu a preluat și extins inclusiv Palatul Curții Vechi.

  Micul Paris – Legătura dintre regele Carol I și arhitectul Louis Blanc

  Bucureștiul a devenit capitală regală în 1881, atunci când Carol I a fost încoronat. Ce nu prea se știe este legătura dintre rege și nickname-ul orașului de ”Micul Paris”. Regele l-a angajat pe Louis Blanc, ucenicul arhitectului care a proiectat Parisul, pentru a redesena noul plan urbanistic pe modelul celui din capitala franceză. În această perioadă au și apărut de altfel numeroase palate în București similare cu cele din Paris.

  Capitala României sub dictatura lui Ceaușescu

  În 1977, Bucureștiul a fost devastat de un cutremur puternic, iar Ceaușescu a profitat de oportunitate. A trecut cu buldozerele peste mai bine de un sfert din oraș, făcând una cu pământul inclusiv palate istorice care au supraviețuit cutremurului, clădiri de patrimoniu. Astfel, a reușit să facă loc construcției Parlamentului (Casa Poporului) și bulevardului Unirii, ambiția sa prostească de a avea un bulevard mai mare decât mult mai cunoscutul Champs Elysees. În acea perioadă, fața Bucureștiului a fost remodelată complet.

  Bucureștiul în prezent

  Hai să lămurim ceva. Bucureștiul e un oraș unic și plin de contraste! Și nu are nevoie de niciun nickname sau vreo comparație pentru a-i defini personalitatea. Nu e nicio punte între est și vest sau vreun Paris mai mic. Român sau străin, trebuie să înțelegi asta. Și să mai știi că orașul încă nu s-a vindecat complet după trauma suferită în perioada comunistă chiar dacă au trecut 26 de ani de atunci. După căderea lui Ceaușescu au urmat alți ani de sărăcie. Lăsând asta totuși în urmă, Bucureștiul s-a schimbat considerabil în ultimii ani și arată din ce în ce mai bine de la o zi la alta. Multe clădiri istorice au fost renovate, bulevardele lărgite, iar spațiile verzi reamenajate. Lucrurile se mișcă într-o direcție foarte bună!

 • CONTACT