• Itinerariul comunismului
 • Distanța: 9 kilometri
  Timp de parcurgere:
  - 3 ore în ritm încet
  - 6 ore cu opriri și vizite

  Conducerea comunistă a României va rămâne în istorie drept unul dintre cele mai brutale regimuri din Europa de Est. A fost singura țară care a trecut printr-o revoluție violentă. În primii cinci ani ai regimului Ceaușescu, prin România a adiat un vânt de liberalizare, dar în curând mania grandorii i-a întunecat mintea dictatorului. Viața a devenit din ce in ce mai grea pentru popor, iar majoritatea oamenilor îl considerau în secret un monstru.

  Încercarile aparent lăudabile de a plăti datoria externă au provocat foamete, iar, din cauza atmosferei de suspiciune, oamenii trăiau temându-se unii de alții. Încă este de notorietate faptul că femeile erau obligate să aibă copii pentru a spori populația, iar copiii nedoriți erau abandonați în orfelinate unde mulți dintre ei erau infectați cu HIV.

  Prima tentativă de a înlătura regimul comunist a avut loc în 1987 la Brașov, dar revolta a fost înăbușită imediat de armată. Apoi a urmat luna martie a anului 1989 când șase membri marcanți ai Partidului Comunist de la Iași i-au adresat o scrisoare deschisă lui Ceaușescu, criticând abuzul său de putere și politica lui economică. Scrisoarea a circulat în Occident și a fost citită la Radio Europa Liberă. După care, într-un final, după incidentele născute la Timișoara și escaladate la București, în decembrie 1989, blocul comunist a fost dărâmat, dar cu prețul a 1104 de vieți. Însuși Ceaușescu a fost împușcat după o parodie de proces.

  În prezent, lucrurile s-au mai liniștit, dar România și implicit Bucureștiul încă își caută stabilitatea. În această rută, prin care te invităm să păsești pe urmele lui Ceaușescu, am avut grijă sa includem o parte din locurile din capitală care au legătură directă cu fostul dictator. Unele au fost construite de către el (Palatul Parlamentului sau Bulevardul Unirii), câteva au fost mutate la propriu pe sus la comanda sa (Biserica Doamnei), iar în altele a fost implicat în scrierea unor momente importante din istoria acestei țări (Piața Revoluției și Piața Universității).

 • 1. Palatul Parlamentului (Casa Poporului)

  2. Bulevardul Unirii

  3. Piața Universității

  4. Biserica Doamnei

  5. Calea Victoriei

  6. Piața Revoluției

  7. Piața Victoriei

  8. Casa Presei Libere

  9. Palatul Primăverii - Reședința familiei Ceaușescu