Bucureștiul Meu Drag: În cartierul evreiesc și prin Bucureștiul interbelic


Data și ora:
Gazdă:

Hanul Gabroveni, Strada Lipscani 86, București, Romania
Organizator:

Despre

Organizate de Bucurestiul meu drag, cele două tururi se desfășoară în următoarele zile:

Vineri, 29 iulie, începând cu ora 18:45.
Vineri, 5 august, începând cu ora 18:45.

Punctul de plecare va fi ARCUB. Participarea este gratuită. Nu este necesară o rezervare în prealabil a locurilor.

Pe înserat din cartierul evreiesc în bariera Vergului
Vineri, 29 iulie, ora 18:45
O seară de vară printre case vechi, scunde, ușor obosite de vreme sau chiar în ruine. Vom trece pe lângă Templul Coral refăcut, Teatrul Evreiesc, Sinagoga Eisabetheu, spitalul Caritas, pe străzi cu denumiri de păsări: Vulturilor, Turturelelor, locuințe „ieftine”, iar din Popa Nan o luăm spre Mecet, pe lângă femeile din Mătăsari, înainte să o tăiem prin parcul Tolbuhin spre metrou Iancului.

Bucureștiul interbelic
Vineri, 5 august, ora 18:45
Vom căuta răcoarea copacilor din Bucureștiul interbelic, vom admira vile arătoase ce se amestecă cu case micuțe, bine îngrijite. Trecem repede prin piața Roma, străbatem pasajul Lipscani și ajungem la monumentul kilometrul zero. Ne facem un selfie cu Intercontinentalul și unul pe treptele de la blocul de pe Vasile Conta. Trecem de Casa Universitarilor și pozăm (cât mai putem) graffiti-ul de pe Arthur Verona. Lăsăm biserica Anglicană pe stânga, Școala Centrală și ne oprim să vizităm schitul Dărvari. Maria Rosetti ne scoate apoi la Logofătul Luca Stroici, prin Piața Gemeni și prin Viitorului, pe Eminescu, drept la Episcopul Radu, la casa cu omul de fier pe ea. Trecem de Făinari și ajungem la Obor.

Despre EXPLORATOR București 2021:
Cu ajutorul sectorului independent al culturii, experților locali și internaționali și, nu în ultimul rând, cu ajutorul bucureștenilor, EXPLORATOR analizează prezentul invizibil al orașului. Prin dezvăluirea locurilor invizibile din oraș (în cadrul traseelor urbane ghidate) și prin descoperirea istoriilor personale din cartierele Bucureștiului (în cadrul experimentului colaborativ de cartografiere afectivă), EXPLORATOR trasează harta invizibilă a metropolei dâmbovițene așa cum arată aceasta în prezent.

Traseele din cadrul EXPLORATOR fac parte din proiectul pilot OPEN LAB, proiectul pilot al candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeana a Culturii – Bucuresti 2021 în cea de-a doua fază a competiției.