Calul alb


Data și ora:
Gazdă:

Strada General Eremia Grigorescu 10, București, Romania
Organizator:

Despre

„Calul alb”, subintitulat „Scurtă istorie a urii (2016-1944)” este realizat de Ioana Păun, după un text de Smaranda Nicolau și o investigație jurnalistică realizată de Laura Ștefănuț. Spectacolul este un one-woman-show susținut de Ilinca Manolache, cu inserții de muzică live compusă de Diana Miron.

În 2016 o jurnalistă TV plină de zel și dornică de afirmare investighează un proces politic istoric: condamnarea lui Ioan Ficior. Cu 60 de ani înainte Ioan Ficior, un tânăr comunist zelos, conduce lagărul de muncă Periprava unde 100 de oameni vor muri datorită tratamentelor inumane aplicate.

Cu alți 20 de ani înainte, în anii 40, un foarte tânăr baron ungur zelos omoară un țăran român în fața fratelui acestuia, Ioan Ficior. Aceasta este povestea spectacolului pe scurt, dar „Calul alb” nu este pur și simplu un alt spectacol cu subiect politic, în direcția la modă acum a teatrului ce abordează subiecte societale și sociale; dimensiunea documentară nu se limitează doar la fapte, ci se deschide spre chestiuni mai generale ale conștiinței umane și ale umanului precum ura, manipularea, prefabicarea istoriei sau perspectivismul.

Calul Alb este un efort de a privi lucid trecutul nostru recent și de a diseca mecanismele radicalizării. Cine sunt Arhitecții Moralității și cum modelează conștiința contemporană?