CelloFun feat. Irina Margareta Nistor - Rescoring Hans Richter


Data și ora:
Gazdă:

Calea Griviței 55, Bucharest, Bucharest, Romania, 010704
Organizator:

Despre

Soundscapes: screening & live sound-design

CelloFun:
Attila J. Szabó - cello, electronics
Alexandra Andrieş - voice, electronics, percussion
Radu Rădescu - concept, percussion
special guest: Irina Margareta Nistor - text stalker

Hans Richter (1888-1976) este pictor, artist grafic, eseist şi cineast german de avangardă. Figură de forţă în modelarea artei secolului XX, în dimensiunile sale sociale, politice și formale, Hans Richter a fost implicat activ în toate evenimentele majore care au marcat evoluţia postmodernismului european şi, ulterior, american, de la dadaism la constructivism şi de la futurism la neoplasticism. Pionier al formelor de expresie abstracte şi sursă de inspiraţie pentru numeroase curente şi stiluri experimentale, a contribuit decisiv la cristalizarea limbajului cinematografic şi la consacrarea filmului ca artă conceptuală.

Selecţia din program cuprinde toate scurt-metrajele sale (care s-au păstrat până azi) din perioada 1921-1931, aducând astfel în atenţie un posibil portret al unui creator original şi surprinzător, mai puţin cunoscut publicului actual, cinefil şi nu numai. Proiecţia este completată cu imagini din viaţa şi creaţia plastică a lui Hans Richter, precum şi cu pasaje din scrierile sale estetice, în lectura "vocii filmelor", Irina Margareta Nistor.

Trupa CelloFun s-a născut în decembrie 2016, într-o formulă electro-acustică creată special pentru "silent movies rescoring" (re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute). Colaboratori în alte proiecte muzicale recente, cei trei membri ai formaţiei vin cu un background divers, dar sunt legaţi printr-o frumoasă prietenie, aceeaşi viziune asupra libertăţii de expresie şi pasiunea pentru filmul experimental.

Intrarea: 15 lei