Conferința Tzara România | Concert PFA Orchestra


Data și ora:
Gazdă:

Hanul Gabroveni, Strada Lipscani 86, București, Romania
Organizator:

Despre

Marius Hentea, profesor de literatură la Universitatea Goteborg din Suedia, biograful recunoscut internațional al lui Tristan Tzara vine la ARCUB pe 18 februarie, ora 18:00, să dezvăluie componenta culturală românească a operei și acțiunilor avangardiste ale lui Tzara.

Tot atunci lansăm catalogul expoziției TZARA. DADA. ETC., cu texte de Erwin Kessler, prefață de Henri Béhar și note de Cătălin Davidescu. Seara se încheie cu concertul susținut de PFA Orchestra care a pregătit o adaptare originală a lucrării „Ursonate” de Kurt Schwitters, special realizată pentru aniversarea ‪#‎100DADA‬.

Marius Hentea, profesor de literatură la Universitatea Goteborg, Suedia, născut în România, dar plecat în 1984, la vârsta de 5 ani, în SUA, este la ora actuală biograful recunoscut internațional al lui Tristan Tzara. Volumul său, TaTa Dada: The Real Life and Celestial Adventures of Tristan Tzara, publicat de MIT Press (2014), care a primit premiul Robert Motherwell, aduce în prim plan, după o cercetare exhaustivă, figura unui Tristan Tzara pentru care educația primită și cultura în care s-a dezvoltat în primii săi ani la București apar drept decisive în constituirea personalității dadaiste viitoare.

PFA Orchestra a fost formată în noiembrie din 2015 cu ocazia festivalului de muzică spectrală Sonic Trans-Fusions, iar muzicienii participanți sunt aleși dintre bucureștenii cu cele mai interesante proiecte experimentale. Membrii sunt : Diana Miron (vioară), David Szederjessi (percuție), Eduard Gabia (baterie), Marian Câtu (electronice), Cristian Fierbințeanu (voce), Dan Michiu Dinescu (casetofoane), Andreea Tincea (voce), Daniel Stanciu (electronice), Bogdana Dima (acordeon), Laurențiu Coțac (contrabas) și Cosmin Postolache (voce). Orchestra completă (13 muzicieni) a performat la Tranzit.ro /București, Control Club, CNDB și Radio România pentru Art's Birthday 2016.

Expozi'ia TZARA. DADA. ETC. poate fi vizitată gratuit până pe 26 aprilie 2016, între orele 14:00-22:00, la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90). Expoziția face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, demers inițiat și coordonat de ARCUB

Eveniment cu acces gratuit în limita locurilor disponibile, organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Colaj de Dan Michiu Dinescu