Donația facsimilului „Francysk Skaryna Book Heritageˮ


Data și ora:
Gazdă:

Biblioteca Națională a României, Bulevardul Unirii, București, Romania

Despre

Luni, 19 decembrie 2016, de la ora 12.00, la Biblioteca Națională a României, (Symposium, parter), Domnul Sușa Alesi Alexandrovici, Director-adjunct al Bibliotecii Naționale Belarus, va înmâna domnului Octavian Gordon, Director al Bibliotecii Naționale a României, în cadrul unui eveniment festiv, primele 11 volume din facsimilul Francysk Skaryna Book Heritage.

Cu acest prilej, Domnul Sușa Alesi Alexandrovici va face o expunere privind programul Cea de-a 500 aniversare a cărții belaruse tipărite, pe care Biblioteca Națională Belarus îl va derula de-a lungul întregului an aniversar 2017.

La finalul evenimentului din 19 decembrie 2016, Excelența Sa, Domnul Andrei Grinkevich, Ambasador al Republicii Belarus, și Domnul Octavian Gordon, Director General al Bibliotecii Naționale a României, vor semna un Acord de Parteneriat.

În 2017, Republica Belarus sărbătorește 500 de ani de la prima tipăritură în limba belarusă veche – Psaltirea tradusă și imprimată în anul 1517 de umanistul Francysk Skaryna – medic, traducător și tipograf. Absolvent, în 1504, al Universității din Cracovia, Francysk Skaryna devine din 1509 secretar la curtea regelui Danemarcei. În anul 1512, obține titlul de doctor în medicină la Universitatea din Padova. Bucurându-se de susținerea unor mecena din Marele Ducat al Lituaniei, Francysk Skaryna va fonda la Praga o tipografie, unde va publica, în anul 1517, o Psaltire în belarusă. Între anii 1517-1519, va traduce Biblia, tipărind-o în 22 de volume. Din 1521, se instalează la Vilna (Vilnius), unde fondează prima tipografie din țările slav-orientale. Va tipări aici, printre altele, în 1525, un Apostol, lucrare reluată, 40 de ani mai târziu, la Moscova, de doi tipografi originari din viitorul Belarus. La Vilna, unde va rămâne timp de 10 ani, va deține funcțiile de secretar și de medic al episcopului de Vilnius. După moartea acestuia, trăiește ultima parte a vieții la Curtea lui Ferdinand I de Habsburg, ca medic sau, conform altor surse, ca grădinar.

Facsimilul Francysk Skaryna Book Heritage va avea în total 22 de volume. Biblioteca Națională a României va primi celelalte 11 volume din acest facsimil pe parcursul anului 2017.