Expoziția mănăstirii Dragomirna


Data și ora:
Gazdă:

Strada Arhitect Ion Mincu, București, Romania
Organizator:

Despre

Vă invităm să descoperiți de aproape frumoasa Mănăstire Dragomirna din Suceava prin evenimentul organizat în București la Seneca Anticafe. Luni, 27 martie va fi vernisajul expoziției de facsimile după Psaltirea de la 1616 și lansarea albumului Frescele Manastirii Dragomirna

Proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, judeţul Suceava, a primit recent, la Viena, marele premiu pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE şi de mişcarea Europa Nostra, precum şi premiul publicului, în urma votului a peste zece mii de persoane.

Vor vorbi:

Maica Stareta Macrina Saucinitanu
pictorul Grigore Popescu

Expoziția de facsimile după Psaltirea de la 1616 ne introduce si mai mult în starea de rugăciune, de veghe pe care o cere perioada Triodului în care ne aflăm, o perioadă de pocăință pe care ne-o recomandă Psalmistul David.
Psaltirea, cea mai cunoscută carte a Vechiului Testament, a constituit pentru credincioşi o lectură edificatoare pentru că, după cum spunea Sfântul Vasile cel Mare, Psalmii conţin „teologia întreagă”.

Codexul miniat de la Dragomirna a fost realizat în Școala de miniatură patronată de mitropolitul Anastasie Crimca, în care s-a cultivat ”meșteșugul copierii și împodobirii manuscriselor cu ornamente și miniaturi”. Acest exemplar de lux, de mari dimensiuni este unica Psaltire ilustrată din istoria artei medievale românești, bogat ilustrată cu 32 de miniaturi, fiecare catismă având la început și la sfârșit o decorație. Frontispicii, vignete şi chenare mici din împletituri completează ilustraţia.
Expozitia de fata cuprinde 61 de reproduceri realizate de maicile de la atelierul de pictura „Anastasie Crimca” al manastirii Dragomirna. Reproducerile sunt realizate pe hartie speciala dar si pe pergament, cu pigmenti naturali si foita de aur.