Festivalul Bucureștii lui Caragiale


Data și ora:
Gazdă:
Bulevardul Regina Elisabeta, București 030167, Romania
Organizator:

Despre

Festivalul Bucureștii lui Caragiale

ESTIVALUL BUCUREȘTII LUI CARAGIALE
Ediția a VI-a, 28 august – 03 septembrie 2017,
Parcul Cișmigiu, București

Între 28 august și 3 septembrie, Primăria Municipiului București, prin Teatrul Ion Creangă, organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului Bucureștii lui Caragiale, un amplu program care pune sub lumina reflectoarelor imaginea lui I.L. Caragiale, reputat cronicar de caractere și moravuri.

Cu această ocazie, cea mai veche grădină a Capitalei – Parcul Cișmigiu devine loc de întâlnire pentru nu mai puțin de 330 de actori, muzicieni, acrobați și artiști plastici care recreează, timp de o săptămână, un fragment din universul Bucureștilor de altădată.

Publicul va lua astfel parte la sărbătoarea unui oraș pestriț și imprevizibil, plin de umor și farmec, lumea surprinsă în opera lui I.L.Caragiale fiind reconstituită într-un caleidoscop de activități.

Peste 60 de reprezentații, recitaluri și concerte, activități pentru copii, ateliere, expoziții de fotografii și mașini de epocă sunt programate la cele 2 scene amplasate pe peluzele din zona Platanului (între Intrarea Rigas și Piața Walter Mărăcineanu) și în spațiile aflate în imediata vecinătate a acestora, în foișoare cu dichis, pe alei transformate în zone expoziționale și în spațiile de relaxare, unde negustorii aduc bragă, limonadă și alte bunătăți.

> COMEDIILE BUCUREȘTILOR DE IERI ȘI DE ASTĂZI

Principala secțiune din cadrul programului cuprinde montări de amploare, aducând pe cele două scene piesele celebrului dramaturg, dar și alte comedii care atacă moravuri și năravuri, produse de teatre și companii independente de teatru din București și din țară.

Vor fi prezenți actori de la Teatrul Masca („Nastasia” – 28.08, ora 20:30, Scena mare), Teatrul Evreiesc de Stat („Mic și-al dracu’”, 28.08, ora 18:30, Scena mică), Teatrul Mignon („Moftul român”, 29.08, ora 18:00, Scena mică), Teatrul de Nord – Satu Mare („D’ale carnavalului”, 29.08, ora 19:00, Scena mare), Teatrul Arte dell’Anima („O noapte furtunoasă”, 30.08, ora 20:00, Scena mare), Teatrul Tony Bulandra – Târgoviște („Mofturile lui Nenea Iancu”, 31.08, ora 20:00, Scena mare) și Compania țais – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca („Grand Hotel Caragiale”, 01.09, ora 21:00, Scena mare).

Ultima seară a Festivalului (03.09, ora 20:00, Scena mare) prilejuiește o întâlnire memorabilă: Horațiu Mălăele, maestrul ironiei și al hazului ascuțit, va susține recitalul-eveniment „Sunt un orb”, un spectacol de gală care deslușește cu naturalețe și geniu comic operele unor autori diferiți ca stil sau gândire.

> CONCERTE - SCENA MICĂ

Nu doar personagiile lui Caragiale animă atmosfera, ci și muzicienii talentați care urcă de miercuri până duminică pe Scena mică a Festivalului. Maria Răducanu, Adrian Naidin, Marius Mihalache și Irina Sârbu, însoțiți de banduri, vor interpreta povești despre vremuri îndepărtate. Repertoriul de folclor românesc, șansonete și improvizație de jazz este completat de un concert inedit, susținut de Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate emblematică a Armatei Române.

> ACTIVITĂȚI PENTRU COPII

Dacă serile sunt dedicate pieselor de teatru și concertelor, diminețile sunt prilej de bucurie pentru publicul de vârstă mică. La Scena mică din Cișmigiu au loc zilnic, între orele 10:00 și 13:00, numeroase activități pentru copii: spectacole de teatru (Teatrul Excelsior, Teatrul de Animație Țăndărică, Opera Comică pentru Copii), spectacole de ventrilocie (Crina Zvobodă), cu păpuși (Ana Crăciun-Lambru) și baloane uriașe (Claudia Stroe), jonglerii și acrobații (Circ & Variete Globus București), momente de improvizație și concerte susținute de coruri de copii din programul Cantus Mundi.

Tot în cadrul secțiunii pentru copii este programat și spectacolul „Goe în Țara Minunilor” (02.09, ora 19:00, Scena mare), cea mai nouă producție realizată de Teatrul Ion Creangă pentru copii cu vârsta peste 7 ani. Pus în scenă de regizorul Șerban Puiu, spectacolul transformă granița dintre realitate și fantezie pe măsură ce personajele se cufundă în poveste, Goe călătorind până în Țara caragialească a Minunilor.

> ATELIERE DE CREATIVITATE

Pentru mușterii dibaci și creativi, Festivalul propune trei tipuri de ateliere. Cei mici sunt așteptați la Caravana Meșteșugurilor și Monocool în Monotimp, iar domnii și domnițele cu vârsta peste 16 ani pot lua parte la atelierele realizate în colaborare cu Fundația Calea Victoriei: ilustrație și caligrafie modernă, pictură pe farfurii, pe sacoșe de pânză sau tricouri.

> EXPOZIȚII

Orașul de altădată se lasă descoperit și prin intermediul a două expoziții, fiecare dintre acestea având propria sa poveste. Dacă expoziția de fotografii vechi celebrează istoria bogată a municipiului, cu bulevardele, clădirile și grădinile sale, colecția de mașini de epocă invită publicul să renunțe la confortul mașinilor moderne și să-și imagineze o plimbare la bordul unui Ford Model T Speedster sau a unui Sears Roebuck Buggy fabricat în anul 1908.

ACCES ȘI INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Accesul la evenimentele programate în cadrul Festivalului este liber.

Pentru atelierele realizate în colaborare cu Fundația Calea Victoriei (activități dedicate domnilor și domnițelor – ilustrație și caligrafie modernă, pictură pe farfurii / sacoșe de pânză / tricouri) înscrierile se vor realiza în parc, în spațiile destinate activităților, în limita locurilor disponibile, cu 30 de minute înainte de începerea atelierelor.

Programul complet este disponibil pe www.teatrulioncreanga.ro.