Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi


Data și ora:
Gazdă:
Strada Monetariei, Bucharest, Romania

Despre

Lumeee, lume,
pe 26 martie, de la ora 7 seara, vă așteptăm la două proiecții specialE by #CuleseDinBalkani:

Oameni și fiare (36 minute), regia: Hanno Hofer
&
Fratii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi, de Eliza Zdru (1 oră și 31 minute), regia: Eliza Zdru
Vedem filmele și povestim.

Proiecția din luna martie va avea loc la Clubul Țăranului (în sala mare pe care o vom transforma în "cămin cultural", scaune multe și ... ceai cald, deoarece la Cinema Muzeul Țăranului va fi, în acea perioadă, un festival de film).
INTRARE LIBERĂ CA PASĂREA CERULUI

Culese din Balkani - Festival internațional de film antropologic

*************************************************************************

Hai la film documentar. În fiecare ultimă zi de luni din fiecare lună.

OAMENI ȘI FIARE este un film documentar ce vorbește despre cercetarea statutului, real și imaginar, al lucrătorului în fier în societatea românească, din epoca preindustrială la societatea de consum.

Documentarul, complementar cărții “Oameni și fiare”, ediție bilingvă română-engleză (autori: Laura Jiga Iliescu - coordonator, Nicolae Teodoreanu și Monica Beatrice Bercovici), admirabil realizat din perspectivă etnologică și artistică de către Hanno Hoefer , este parte a proiectului de investigare a componentei imateriale pe care o presupune prelucrarea manuală a fierului.

Fratii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi

O fotografie misterioasă a străbunicilor ei, făcută în anii 1920 undeva în Balcani, îndreaptă gândurile autoarei către celebrii fotografi armâni ai epocii, Milton și Ianaki Manakia. În încercarea de a verifica ipoteza că străbunicii ei, și ei de origine armânească, ar fi fost fotografiați de celebrii frați, regizoarea pornește într-o călătorie balcanică, prin România, Bulgaria, Macedonia și Grecia, punând cap la cap fragmente din povestea vieții fraților Manakia, primii cineaști ai regiunii și primii ei documentariști, moștenirea lor cinematografică acoperind cele mai dramatice momente care au dus la reconfigurarea Balcanilor în prima parte a sec. 20.

#CuleseDinBalkani este un festival internațional de film antropologic, inițiat de COOPerativa Urbană și organizat împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român, Clubul Țăranului și Asociația #Ceva.

Ediția nr 4 va avea loc între 1 și 4 noiembrie 2018 la Cinema Muzeul Țăranului & Clubul Țăranului.

www.culesedinbalkani.ro