Fructe dulci, Realități amare


Data și ora:
Gazdă:

Strada Arhitect Ion Mincu, București, Romania
Organizator:

Despre

Vineri, 11 noiembrie, ora 17.00, Asociația Mai Bine organizează în spațiul Seneca Anticafe dezbaterea „Fructe dulci, realități amare. Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile”.

Invitatul special al serii va fi Jorge Acosta Orellana, apărător al drepturilor omului în America Latină, iar discuțiile vor fi moderate de Bogdan Gioară, președintele Asociației REPER21.

În ce condiții lucrează muncitorii care produc fructele pe care le consumăm?
Cum este influențat mediul înconjurător?
Ce reprezintă lanțurile de aprovizionare?
Cine sunt cei mai puternici actori implicați?
Care sunt mecanismele care determină prețurile de producție și de vânzare?
În ce mod pot influența consumatorii tranziția către un comerț echitabil?

Acestea vor fi o parte din întrebările asupra cărora vom încerca să găsim răspunsurile împreună cu invitatul nostru și reprezentanți ai lanțurilor de supermarketuri, guvernului, sindicatelor, uniunilor, organizațiilor de retaileri, asociațiilor de protecție a drepturilor consumatorilor, organizațiilor non-guvernamentale.

Intrarea la dezbatere este liberă, însă dat fiind faptul că numărul de locuri este limitat, vă rugăm să vă înscrieți aici: https://www.eventbrite.com/e/fructe-dulci-realitati-amare-tickets-29144077721

Programul evenimentului este următorul:

17.00 - 17.30 Bun venit, degustare de cafea și ceai certificate Fairtrade
17.30 - 19.30 Dezbatere între invitați și participanți
19.30 - 20.00 Networking

--
Jorge Acosta Orellana este cetățean ecuadorian, Jorge Acosta este fost pilot de avioane folosite pentru a pulveriza pesticide pe planatațiile bananiere, iar ulterior co-fondator ASTAC - Asociación Sindical de Trabajadores Bananeros, Agrícolas y Campesinos, o uniune sindicală a muncitorilor și fermierilor ecuadorieni din sectorul bananier.

În urmă cu aproape 10 ani a inițiat demersuri activiste pentru apărarea drepurilor muncitorilor în sectorul bananier și a participat la multiple întâlniri și reportaje internaționale pentru a informa cu privire la exploatarea fermierilor, violarea drepturilor omului în Ecuador precum și cu privire la comerțul echitabil al bananelor provenite din țara sa de origine.

--
Dezbaterea „Fructe dulci, realități amare. Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile” este organizată de Asociația Mai Bine în parteneriat cu Asociația Art Fusion, Agenția Creionetica, Institutul de Economie Socială, ȘtiriONG, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) și Rețeaua Europeană pentru Promovarea unei Economii Responsabile în sec. XXI (REPER 21).

Activitatea face parte din proiectul Make Fruit Fair!, care reprezintă un consorțiu global format din 19 parteneri din UE, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Detalii suplimentare pe pe www.maibine.org

PARTENERI MEDIA:
Radio RFI, StiriONG, CSRmedia, Critic Atac, Scena9, NonGuvernamental, Romania Pozitiva, Societal, Prof21, Deco si Eco, Gratuitor, Green-Report, Gala Societatii Civile.