GALA ŞI #PremiileCNDB2017

Spectacol live

Data și ora:
Bilete:
45 lei / 25 lei
Gazdă:
Teatrul Odeon, Calea Victoriei 42, București 030167, Romania

Despre

Una dintre creațiile care au schimbat percepția publicului asupra dansului contemporan și chiar a propriului corp este prezentată de Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Institutul Francez, pe 13 și 14 decembrie, la Teatrul Odeon, în cadrul programului internațional FranceDanse Orient Express.

Reprezentația din 13 decembrie va fi prefațată de decernarea Premiilor CNDB 2017.
Bilete pentru reprezentația din 13 decembrie: https://www.kompostor.ro/7207
Bilete pentru reprezentația din 14 decembrie: https://www.kompostor.ro/7208

Gala
Concept : Jérôme Bel
Asistent : Maxime Kurvers
Asistenți pentru recrearea spectacolului : Chiara Gallerani și Cédric Andrieux
Cu : 20 de dansatori
Costume: dansatorii
Durata: aproximativ 1h15

Preț bilete: 45 lei categoria I, 25 lei categoria a II a
Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a teatrului și online pe kompostor.ro

Prezentare spectacol
Gala prezintă o abordare diferită a dansului. În această formă colectivă de artă, proiectul lui Jérôme Bel aduce împreună dansatori profesioniști și amatori cu condiții sociale diverse. Diferitele acte nu ne cer niciodată să le judecăm, ci dezvăluie modul în care repertoriul cultural al fiecărei persoane o implică într-o relație singulară cu acea dorință pentru altceva care este dansul. După Disabled Theater (Teatru cu dizabilități, n. trad.), un spectacol performat de o trupă de actori cu dizabilități mentale, și Cour d'honneur (Curte de onoare, n. trad.), care a adus pe scenă un grup de spectatori, Gala folosește aceeași întrebare ca punct de pornire: cum putem aduce în domeniul reprezentării scenice persoane și corpuri care sunt adesea excluse de acolo? Cum putem folosi într-un mod optim diferitele resurse ale acestui mecanism unic, teatrul - cu codurile, spațiile, genurile și profesioniștii săi, pentru a extinde limitele a ceea ce poate fi prezentat în interiorul lui? Și cum îl putem (re)modela într-un mijloc democratic care se află la îndemâna tuturor celor atrași de dans, muzică și artele performative?
Ce anume ne face să dansăm? În ce fel privim un dans care poate fi fragil sau precar fără a ne complace în noțiuni critice precum „bine făcut" sau „prost făcut"?
Toate aceste întrebări au fost puse de către coregraf atât publicului cât și celor 20 de dansatori români cu care a realizat versiunea bucureșteană a spectacolului. O distribuție surprinzătoare, împotriva tuturor clișeelor despre dans și teatru, reunind actori, balerini și dansatori profesioniști, dar și oameni obișnuiți pe care nu i-ați vedea niciodată pe o scenă consacrată – copii, adolescenți, persoane în vârstă, cu handicap etc. Împreună, aceștia prezintă și deconstruiesc modelele și canoanele acceptate ale baletului și ale dansului contemporan, uneori cu timidități, greșeli și stângăcii, dar încălcând și depășind limite. Un demers colectiv care pune în evidență dimensiunea politică și socială a dansului, capacitatea lui de a servi drept liant în cadrul unor comunități efemere.
Rezultatul e o gală fragmentată, peticită, traversată de momente de reflecție, ca o galerie cu portrete vii. Cu accentul ei pe „Eșuează din nou. Eșuează mai bine", Gala merge de la un teatru la altul, ca „o oglindă care se plimbă pe marginea drumului", și ne ajută să înțelegem ceva despre construcția celor pe care îi privim, precum și despre felul în care privim.
O gală este, de obicei, un loc comun al experiențelor teatrale: o ocazie festivă și colectivă, de la spectacole de sfârșit de an și performance-uri de amatori până la evenimente simandicoase. Reinventată de Jérôme Bel, Gala a călătorit deja în zeci de țări de pe trei continente, grație formatului său flexibil, mobil, federator, accesibil tuturor.

O producție: R.B. Jérôme Bel (Paris)
Coproducători: Dance Umbrella (London), TheaterWorks Singapore/72-13, KunstenFestivaldesArts (Brussels), Tanzquartier Wien, Nanterre-Amandiers Centre Dramatique National, Festival d'Automne à Paris, Theater Chur (Chur) și TAK Theater Liechtenstein (Schaan) - TanzPlan Ost, Fondazione La Biennale di Venezia, Théâtre de la Ville (Paris), HAU Hebbel am Ufer (Berlin), BIT Teatergarasjen (Bergen), La Commune Centre dramatique national d’Aubervilliers, Tanzhaus nrw (Düsseldorf), House on Fire cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene
Cu sprijinul: Centre National de la Danse (Pantin) și Ménagerie de Verre (Paris) în cadrul Studiolab

R.B Jérôme Bel e sprijinită de Direction régionale des affaires culturelles d'Ile-de-France, Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, Institut Français, Ministerul de afaceri externe din Franța, pentru turneele internaționale, și ONDA - Office National de Diffusion Artistique - pentru turneele din Franța
Consilier artistic și director executiv: Rebecca Lee
Manager de producție: Sandro Grando
Consilier tehnic: Gilles Gentner

Extrase de presă

”Gala aduce în prim-plan așteptările publicului și estompează granițele dintre eșec și succes în cadrul unui performance, sugerând că teatrul este comunitate, atât pe scenă, cât și dincolo de ea. Este un tur de forță, încântător de spectaculos și cu adevărat radical.”
Roslyn Sulcas, The New York Times, 13 mai 2015

”Abordează dansul din altă perspectivă. Deschide teatrul către cei care nu sunt niciodată reprezentați acolo. Întreabă-te cum ne conduce arta către un teren comun. Un mare artist al scenei contemporane, Jérôme Bel revine cu o propunere care s-a coagulat în timpul unui workshop cu amatori organizat în Seine-Saint-Denis. Gala, o formă de artă deopotrivă festivă și colectivă, aduce împreună dansatori profesioniști și amatori cu condiții sociale diverse. Diferitele acte nu ne cer niciodată să le judecăm, ci dezvăluie modul în care repertoriul cultural al fiecărei persoane o implică într-o relație singulară cu acea dorință pentru altceva, pentru fericire, perfecțiune, transfigurare și depășirea demarcațiilor politice care este dansul. Un inventar al acestui „dans indefinibil” nu prezintă doar multiplicitatea modelelor sale estetice. Își joacă rolul prin intermediul unei dorințe comune.”
Marie-José Malis, director La Commune Centre dramatique national d’Aubervilliers

credit foto Josefina Tommasi, Museo de Arte Moderno de Buenos Aires (Argentina, August 2015)