Interesting Times Bureau: Turul Alternativ - pictura murală, între artă și social | Explorator


Data și ora:
Gazdă:

Hanul Gabroveni, Strada Lipscani 86, București, Romania
Organizator:

Despre

Organizat de Interesting Times Bureau, Turul Alternativ se desfășoară în următoarele zile:

Joi, 28 iulie, între orele 18:30 - 20:30.
Miercuri, 3 august, între orele 18:30 - 20:30.
Joi, 11 august, între orele 18:30 - 20:30.

Punctul de plecare va fi ARCUB. Participarea este gratuită. Nu este necesară o rezervare în prealabil a locurilor.

Pictura murală se poziționează între artă și social, între vandalism și o direcție deșteaptă de dezvoltare urbană. Fie că vorbim de grafitti, fie că vorbim de street-art, două categorii distincte, de multe ori aflate în opoziție sau evoluând una din cealaltă, pictura murală în spațiul public a devenit în ultimele patru decenii o categorie artistică în sine. Artiștii sunt când urmăriți de poliție și arestați, când expuși prin galerii, iar lucrările lor au ajuns să valoreze câteodată atât de mult încât primăriile au început să pună panouri de protecție din plexiglas peste ele, astfel încât acestea să nu poată fi vandalizate sau distruse.

Deși cunoscută într-o mai mică măsură publicului larg bucureștean, mișcarea street-art din oraș este una extrem de dinamică și activă. Pe parcursul turului vom descoperi o parte dintre principalii artiști care «dau» pe zidurile orașului. Vom discuta despre grafitti, despre cum street-art-ul ajută la dezvoltarea urbană a zonelor defavorizate. Despre gentrificare și despre efectele acesteia.

Iar surpriza constă în vizionarea celei mai noi lucrări Saddo, făcută cu ajutorul lui Pren în curtea interioară a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, un spațiu în mod normal închis publicului larg.

Punct de plecare: ARCUB
Puncte de interes:
Universitatea de Arhitectură - curtea interioară
Piața Revoluției
C.A. Rosetti
Cărturești Verona
Arthur Verona
Biserica Anglicană
Eremia Grigorescu
Grădina cu filme
Punct de final: Piața Romană

Despre EXPLORATOR București 2021:
Cu ajutorul sectorului independent al culturii, experților locali și internaționali și, nu în ultimul rând, cu ajutorul bucureștenilor, EXPLORATOR analizează prezentul invizibil al orașului. Prin dezvăluirea locurilor invizibile din oraș (în cadrul traseelor urbane ghidate) și prin descoperirea istoriilor personale din cartierele Bucureștiului (în cadrul experimentului colaborativ de cartografiere afectivă), EXPLORATOR trasează harta invizibilă a metropolei dâmbovițene așa cum arată aceasta în prezent.

Traseele din cadrul EXPLORATOR fac parte din proiectul pilot OPEN LAB, proiectul pilot al candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeana a Culturii – Bucuresti 2021 în cea de-a doua fază a competiției.