Make a Point: Traseu în Pantelimon | Explorator


Data și ora:
Gazdă:

Hanul Gabroveni, Strada Lipscani 86, București, Romania
Organizator:

Despre

Organizat de Make a Point, Traseu în Pantelimon se desfășoară în următoarele zile:

Sâmbătă, 6 august, între orele 18:00 - 20:00.
Duminică, 7 august, între orele 10:30 - 12:30.

Punctul de plecare va fi stația de metrou Ing. Costin Georgian (ieșirea din dreapta). Participarea este gratuită. Nu este necesară o rezervare în prealabil a locurilor.

Bucureștiul, pentru a fi iubit trebuie redescoperit. De aceea, Make a Point vă invită să explorați unul din cartierele dens populate ale sale, pentru a afla ce se ascunde în spatele blocurilor care nu mai sunt gri, ci pestrițe, dar încă cu o reputație nu neaparat bună.

Primul tur prin Pantelimon (lent și aventuros)
Sâmbătă, 6 august, între orele 18:00 - 20:00. Ne întâlnim la stația de metrou Ing. Costin Georgian (ieșirea din dreapta).
Opriri: Fabrica de Parașute - Spitalul Malaxa - Parcul Sticlăriei - Facultatea de Pompieri - Turnul de Artă & Make a Point
Pentru a înțelege mai bine dimensiunea de cartier-dormitor înconjurat de industrie, ne vom opri sa observam din exterior Fabrica de Parasute, urmată de Spitalul Malaxa, vom vizita împrejurimile fostei Fabrici de Sticlă, cât și puțin cunoscuta junglă urbană din Parcul Sticlăriei. Traseul va ocoli pe cât posibil străzile principale, astfel încât eclectismul vieții din spatele blocurilor va ieși în evidență. Un ultim scurt popas va fi la Facultatea de Pompieri, iar turul se va incheia cu o panoramă a cartierului-dormitor de pe platforma Turnului de Artă (turnul de apă al Postăvăriei Române).

Al doilea tur prin Pantelimon (alert și intens)
Duminică, 7 august, între orele 10:30 - 12:30. Ne întâlnim la stația de metrou Ing. Costin Georgian (ieșirea din dreapta).
Opriri: Turnul de Artă - Parcul Florilor - Mănăstirea Mărcuța - Piata Delfinului - Ostrov
Vom trece pe locul fostelor căi ferate ce serveau transportului de marfă și de navetiști și vom povesti despre istoricul fabricilor din zona. Ulterior vom privi cartierul-dormitor de pe platforma Turnului de Artă (turnul de apă al Postăvăriei Române), trasând în continuare itinerariul. Ne vom opri scurt în fața unuia dintre puținele monumente realist-socialiste încă în picioare — statuia Rascoalei din 1907, aflată acum în Parcul Florilor.
Ne vom îndrepta in continuare spre Biserica Mărcuța, una dintre cele mai vechi din București, ascunsă în cartier. Trecând prin cimitirul vecin bisericii, vom ajunge la Balta Dobroiești, punctul extrem al cartierului și casă pentru un întreg ecosistem. Vom coborî spre binecunoscuta Piața Delfinului – sau „circul foamei” – va fi un punct de oprire dedicat evoluției arhitecturale a mall-urilor în București și un ultim loc de observație va fi peninsula Ostrov de pe lacul Fundeni, un spațiu rezidențial inedit, cu care se va termina turul.

Despre EXPLORATOR București 2021:
Cu ajutorul sectorului independent al culturii, experților locali și internaționali și, nu în ultimul rând, cu ajutorul bucureștenilor, EXPLORATOR analizează prezentul invizibil al orașului. Prin dezvăluirea locurilor invizibile din oraș (în cadrul traseelor urbane ghidate) și prin descoperirea istoriilor personale din cartierele Bucureștiului (în cadrul experimentului colaborativ de cartografiere afectivă), EXPLORATOR trasează harta invizibilă a metropolei dâmbovițene așa cum arată aceasta în prezent.

Traseele din cadrul EXPLORATOR fac parte din proiectul pilot OPEN LAB, proiectul pilot al candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeana a Culturii – Bucuresti 2021 în cea de-a doua fază a competiției.