O zi în Glod cu Școala de la Bunești


Data și ora:
Gazdă:

Calea Griviței 55, Bucharest, Bucharest, Romania, 010704
Organizator:

Despre

Sâmbătă, 20 mai, zi de primăvară până seară, o petrecem în grădină cu Şcoala de la Buneşti, sub mesajul “Designing Community. Shaping Characters”.
Lansăm împreună școala din vara asta alături de cei șapte lectori şi sărbătorim 10 ani de Buneşti prin muncă, o clacă al cărei rezultat va fi un cuptor ce va rămâne moștenire locului.

"Cu cât viaţa în oraş devine mai sofisticată şi mai confortabilă, cu atât nevoia de simplitate devine mai mare. „Bucuriile esenţiale” rămân bucuriile primordiale. Atelierele de la Buneşti nu propun o alternativă la locuirea sedentară urbană, ci construiesc structuri care invită la un stagiu complementar de locuire minimală, ascetică, în mijlocul naturii. Sunt ateliere de arhitectură a adăposturilor, a minimului necesar. Simplitatea cultivată la Buneşti este un mod de viaţă. Curajul acestei simplităţii este radical diferit de confortul senzual al minimalismului modern." Citește întreg manifestul școlii aici: http://bit.ly/2qtczXf

Școala de la Bunești se desfășoară anul acesta timp de 5 săptămâni, de Duminică 30 iulie până Duminică 3 septembrie.
Fiecare săptămână reprezintă o serie, în care așteptăm în jur de 12 participanți.
Ne propunem să ducem la bun sfârșit atelierele de mozaic, ardezie, zidărie din anii trecuți și să începem un nou atelier, de fier forjat.

Pentru atelierele teoretice am invitat mai mulți prieteni:
Ana-Maria Goilav, arhitect şi Petre Guran, istoric – Să fie vară! Buneşti 2017
http://bit.ly/2qn7vXA

Andrei Găitănaru, filosof – Despre discernământ
Înainte de a construi case, arhitectul are nevoie să își construiască o atitudine față de context, ținând cont în egală măsură de cele văzute și de cele nevăzute. Arhitectura începe ca artă a discernământului.
http://bit.ly/2qW3hSR

Monica Găitănaru, psihoterapeut – Basme cu case
Basmele țin în viață arhetipuri - întâmplări, oameni, locuri și case. Un atelier despre arhitectura rostită, imaginată, ubicuă deși nevăzută.
http://bit.ly/2qOe4C7

Adriana Chiruta, regizor de teatru – Spaţiul viu, atelier de explorare performativă a spațiului
Printr-o serie de exerciții de dans contemporan, teatru, improvizație, vom savura/experimenta/călători prin spațiul viu, cu sfera lui senzorială, mentală, emoțională de spații gândite, visate, trăite, spații partener, spații ale logicii modale, spații ludice, spații publice și geometrii ale puterii, spații colaborative și spații autoritare, spații personale cu zonele lor vitale de protecție, creștere, închidere-deschidere, spații ale îmbrățișării și spații ale respingerii.
http://bit.ly/2pYorC9

Gentiana Ciubuc, medic – Legile naturale
Școala de la Bunești este în primul rând un mod de viață, în comunitate și în natură. Legile naturale sunt cele prin care reinventăm construcția și finalmente pe noi înșine: Homines sani in edificii sani.
http://theothersong.ro/

Bezerita Emanuel – Fierărie
http://bit.ly/2qn7rXC

Glod este o platformă de discuții și workshopuri pe teme ca împăduriri, reciclare urbană, permacultură, case ecologice ș.a. Invitații J’ai Bistrot în Glod sunt inițiatori și dezvoltatori de acțiuni cu impact zdravăn asupra mediului în care natura umană să se simtă Acasă.
Vezi programul complet GLOD, despre facerea viitorului cu mâna ta la J’ai Bistrot