Pestele, Carbunii si Usturoiul / 2 octombrie/La Copac


Data și ora:
Gazdă:

Strada Pitar Moș 23, București, Romania
Organizator:

Despre

Duminică, 2 octombrie
Atelierele de arheologie culinara - editia XXVII
Trilogia "Peștele, cărbunii și usturoiul"
Deja ni s-a făcut dor de Marea Neagră, mai ales după vara aceasta, când în satul 2 Mai am deschis terasă mare cu ceaune, plită și grătare pe care-au sfârâit, mustind a soare, tot felul de pești și de viețuitoare de apă. Cu gustul acela în minte ne-am decis să aducem un strop de Mare și un val de Dunăre sub dud, în București, pe strada lui Moș Pitar, la Cârciuma noastră de Jupâni din tot anul.
Și am zis! Și scriem să rămână scris!
Duminică, 2 octombrie, în cadrul Atelierelor de Arheologie Culinară, ajunse la ediția XXVII, La Copac prezintă "Peștele, Cărbunii și Usturoiul" - trilogie de gust românesc, în care un personaj nu poate exista fără celălalt pe de-a întregul gustului cel mai bun!
O Duminică întreagă vom învârti deasupra cărbunilor bucăți grăsune de crap, scrumbii albastre, zargani argintii de poveste, midii și rapane negociate direct la plasa de pescari. Storceagul o să dea zilei veste de Deltă, cu zeamă din amestec de pești de apă sărată. Aici nu credem că o să avem porții nenumărate! Plăcinta dobrogeană nu e desert, va fi felul 3 pentru pofticioși sau pentru cei care vor face pauză între feluri cu un vin bun din lista mare și potrivită a zilei și cu o cafea pentru digestie. A! Despre sosuri am spus? În afară de sfântul mujdei, facem sos Scordolea...tot cu usturoi dar și cu nucă și cu lapte și cu...dar de ce să vă spunem rețeta când tot ce vă trebuie e sosul în farfurie?!
Ah, ce bucurie se anunță pentru miros, gust și înfățișare a zilei de odihnă primite de la Domnul! Și, pentru că vă știm dornici de aer, o să luăm rezervări pe terasă și dacă plouă, pentru că niciodată apa cerului nu strică gustul mâncării, ba chiar o binecuvântează! Din ce știm acum, va fi soare de toamnă blând și bun. Așa ne-a zis Copacul.
Ordonăm acum poftele pentru Duminică, ca să știți pentru ce ne veți suna să țineți masă.

Felul 1
Storceag de somn

Felul 2
- Saramură de crap
- Zargan la grătar
- Scrumbie la grătar
- Midii la plită
- Rapane la plită
Accesorii pescărești indispensabile: mămăligă, mujdei și sos Scordolea

Felul 3 - Plăcintă dobrogeană

Încheiem cu buna vorbă a lui Radu Anton Roman despre peștii mării:
"Cei ce, după buna tradiție a verii, vacanțele românești, au mers „pe litoral“ și au ales drumurile prăfuite ale satelor, de la Vadu-Năvodari și până la Vama Veche, sau s-au nărăvit la cherhanalele de la Sulina, Câșla Vădanei, Sf. Gheorghe, Portija, Perișor, Periboina etc., au descoperit bunătăți rare. E deja loc comun că românii mănâncă și preferă aproape numai pește de apă dulce. La Iași sau la Buzău, la Ploiești sau la Turnu Severin, după cuvântul pește, urmează automat cuvântul crap (la Cluj poți spune orice, că tot slănină urmează!) și aproape nimic altceva. Dar uite, există, totuși, și pește de mare! Puțin cât e! E foarte gustos, e uneori mai bun decât cel de râu și fluviu."

La Copac - Cârciumă de Jupâni
Pitar Moș 23, București
Rezervări: 0314340672 sau 0722704445