Prezență Nonprezență by Raluca Preda


Data și ora:
Gazdă:

Strada Arhitect Ion Mincu, București, Romania
Organizator:

Despre

Raluca Preda / PREZENȚĂ NONPREZENȚĂ / pictură

Pentru cine nu a ajuns la Noaptea Albă a Galeriilor lucrările din proiectul Prezență Nonprezență pot fi admirate la Seneca Anticafe în perioada 20 octombrie - 10 noiembrie 2016.

Pentru vizitarea expoziției tariful este cel clasic.
La Seneca Anticafe, 1 oră înseamnă 8 lei de persoană.
Ai acces nelimitat la mii de cărți, internet și calculatoare, ceaiuri si limonade delicioase.

"Prin Prezenţă - Nonprezență fac referire la existenţa omului, la spaţiul pe care acesta îl umple şi golul memorabil format de plecarea sau lipsa sa. E vorba de trecut, “ Am fost acolo...”, de prezent “ Sunt aici acum...” şi viitor. La început m-a interesat absenţa umană imediată, urme care ascund sau dezvăluie o respiraţie anterioară. Treptat m-am gândit şi la schimbările care pot surveni în timp asupra locurilor şi oamenilor sau invers la stagnarea anumitor lucruri.
Am început cu imagini din filme deoarece în mod natural nu le găseşti uşor. Pe de altă parte secvenţa din film interpretată (având deja o poveste în spate) capătă altă conotaţie ca şi pictură. Sunt câteva lucrări în care am folosit şi fotografii proprii sau ale prietenilor, ca de exemplu “În parcul Tei”, “ La lumina lunii”, “Tranziţie”, “ Nomad” şi “München 2007”. În cazul filmelor las privitorul să ghicească de unde am extras cadrul.
Ceea ce rămâne relativ un mister este timpul dintre cele două picturi care formează o singură lucrare, aşa - zis “cu” şi “ fără” personaje. Doar că prin alăturarea celor două imagini, încăperea sau peisajul gol îţi pot crea senzaţia unei prezenţe fictive sau o amintire.
Este o temă despre amintiri, conexiuni în timp, captarea unui anumit moment şi sentiment, atemporalitate, memorie şi spaţiu. Este despre procesul de schimbare, tranziţie şi viceversa despre compactarea timpului şi lucrurilor. Este despre noi şi fără noi."

Raluca Preda