Şcoala ascunsă de copaci


Data și ora:
Gazdă:

Strada Arhitect Ion Mincu, București, Romania
Organizator:

Despre

De mici, copiii învaţă repede că pusul de întrebări nu este văzut cu ochi buni de adulţi, iar sistemul de învăţămînt nu face nimic ca să corecteze această atitudine, ba din contra. De cele mai multe ori, manualele conţin o simplă înşiruire indigestă de date, scoase cu totul din context, iar mulţi profesori privesc un De ce? ca pe un afront personal.

Contemplăm reţeta perfectă pentru un dezastru. Ne consolăm cu celebrii "olimpici internaţionali", dar aceştia sînt doar o pojghiţă subţire deasupra unei mlaştini; testările PISA o dovedesc.

Educaţia ştiinţifică nu este un moft; este o necesitate vitală a oricărei societăţi moderne, fie că ne uităm la aspectele macroeconomice sau la impactul asupra vieţii de zi cu zi. Mai mult decît o colecţie de rezultate, ştiinţa înseamnă o metodă, o modalitate structurată de a gîndi, iar această structură mentală este esenţială dacă vrei să înţelegi ce se întîmplă în jurul tău.

Cum putem ieşi din acest marasm? Cum putem noi, ca părinţi, să menţinem trează curiozitatea naturală a copiilor şi să o cultivăm? Vom încerca să găsim împreună un răspuns la aceste întrebări.

Teme abordate:

• Cum să cultivăm curiozitatea în noi şi copiii noştri
• Elementele gîndirii ştiinţifice şi importanţa lor
• Cum putem să integrăm gîndirea ştiinţifică în viaţă noastră de zi cu zi
• Ştiinţă vs. pseudo-ştiinţă

Cui ne adresăm?

Ne adresăm în special părinţilor cu copii de vîrstă şcolară sau mai mici, dar oricine este binevenit.

Cine susţine discuţia:

Probabil că ai avut ocazia să participi la unul sau la altul dintre evenimentele pe care le-am organizat de-a lungul anilor.

În calitate de fondator şi de Director al Festivalului conduc echipa ce organizează Bucharest Science Festival, cel mai important eveniment de promovare a ştiinţei din România. De asemeni am iniţiat programului Science at School, prin care punem în contact tineri cercetători din România sau din străinătate cu elevi de liceu interesaţi de ştiinţă, seria de expoziţii interactive Xperiment!, mai multe concursuri inter-şcolare de ştiinţă etc.

De formaţie tehnică - sînt inginer electronist - am absolvit ulterior programul de MBA al Open University - UK şi am lucrat în management de vînzări şi de marketing în industria de IT. Din 2010 m-am implicat puternic în societatea civilă promovînd libertatea de conştiinţă şi educaţia ştiinţifică şi, de atunci, menţin o prezenţă activă atît în presa scrisă, la radio şi la TV, cît şi în social media. Din 2011 public cu regularitate pe Contributors / Hotnews, concentrîndu-mă pe teme de educaţie, laicitate şi politică. Arhiva articolelor este disponibilă la http://www.contributors.ro/author/alexandru-toma-patrascu/

Unde? Seneca AntiCafe, Str. Arhitect Ion Mincu Nr. 1, sector 1 Bucureşti

Cînd? Joi, 15.12.2016, începînd cu ora 19:00. Durata conferinţei este de cca. 1 h 30 m.

Cum? Taxa de participare este de 40 lei şi include accesul la toate serviciile Seneca Anticafé pentru două ore (ceai cald şi rece, fructe proaspete, apă, snacks-uri, Wi-Fi, acces la cărţi etc.). Pentru înregistrare va rugăm să completaţi formularul de înscriere: https://goo.gl/forms/RtA5bn7EJ8wZXKhf1

Va aşteptăm cu drag!