Muzeul Căilor Ferate Române


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Calea Griviței 193B,, Bucharest, Romania

Despre

Muzeul CFR este locul în care puteți plonja înapoi în timp, parcurgând istoria de peste un secol al uneia dintre cele mai spectaculoase invenții omenești: calea ferată.

Punctul de atractie al muzeului este DIORAMA demonstrativă de traseu feroviar românesc, cea mai mare din țară. Dată în folosinţă in 16 mai 2012, piesa de rezistenţă a muzeului imită locomotive şi material rulant, este dirijată pe calculator, are trasee atât pe cale ferată normală cât şi îngusta, o lungime de peste 14m, o laţime de circa 4,4m şi încântă pe vizitatorii de toate vârstele.

Muzeul CFR a fost inaugurat in 1939, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la punerea în circulație a primului tren pe teritoriul românesc, în cadrul serbărilor Ceferiadei.

Astfel, la 10 iunie 1939, într-o sală de 45 metri lungime de sub tribuna stadionului Giulești și pe câteva linii din parcul aceluiași stadion, au fost arătate publicului, pentru prima dată, exponatele Muzeului CFR. Se puteau vedea aici locomotiva 43 Călugăreni din 1869, cu trei vagoane de călători din aceeași perioadă; locomotiva 683 Tighina, ce a rulat, în 1860, pe linia Cernavodă - Constanța; prima locomotivă pe cale îngustă, numărul 001 Lespezi, de pe linia Crasna – Huși (1884); locomotiva 20 Racova - prima locomotiva de tip Orleans pentru trenurile accelerate, din 1886; locomotiva 142.057, construită în 1939 la Uzinele Malaxa; prima locomotivă diesel - electrică, de pe linia București - Brașov, construită de firma Sultzer; un parc de automotoare, printre care și automotorul 125, construit în 1906, la Arad. De asemenea, putea fi admirat vagonul - salon al regelui Carol I din 1879, luminat cu sfeșnice cu lumânări, cu bogate decorațiuni interioare și exterioare, și multe altele.

Din nefericire, în 1944 stadionul Giulești este grav avariat de bombardamentele americane, mare parte din exponatele muzeului fiind distruse.

Muzeul CFR va fi redeschis la 1 mai 1953, în sediul Casei Tehnicii a căilor ferate, construită în perioada dintre cele două războaie mondiale, clădire în care se află și azi.

În iulie 1968, muzeul este închis pentru reorganizare. Se redeschide la 31 octombrie 1969, cu ocazia manifestărilor prilejuite de centenarul liniei ferate București - Giurgiu.

Spațiul expozițional a rămas același până azi, însă împărțirea tematică a fost înlocuită de una cronologică, în urma renovării muzeului din deceniul opt al secolului trecut.

TAXĂ DE VIZITARE:
- 4 lei pentru adulți
- 2 lei pentru elevi, studenți și pensionari
- intrare gratuită pentru persoanele cu handicap

Pret bilet

  • 4 RON (1 EUR)

Tip obiectiv turistic

  • Muzeu

Fotografii

Video

Alte sugestii

Muzeul Municipiului București (Palatul Șuțu)

Historical building / Museum

Muzeul Național de Geologie

Museum

Colecţia de artă „Ligia şi Pompiliu Macovei”

Museum

Opera Națională București

Historical building / Museum

Frederic Storck and Cecilia Cuțescu Storck

Historical building / Museum