Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi


Program

Închis
Vezi programul

Address

str.Londra nr.39 sector 1 - Bucuresti, Bucharest, Romania, 11762

Despre

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi s-a deschis pentru public în anul 2003, în urma donării către stat a colecției de hărți a familiei Daniela și Adrian Năstase.

Clădirea Muzeul este găzduit într-o clădire construită în anii 1920 într-un stil care combină elemente arhitecturale de inspirație gotică – arcele frânte, cu cele de inspirație mediteraneană – loggiile, ce amintesc de vilele venețiene de secol XV. Imobilul se află pe strada Londra și este inclus în patrimoniu, clasa B.

Cu ocazia deschiderii muzeului, pentru a reflecta noua utilizare a imobilului, plafoanele au fost decorate cu reprezentări inspirate din mitologie și hărți astronomice, iar vitraliile realizate cu aceeași ocazie imaginează diverse reprezentări heraldice și cartografice.

Clădirea și decorația sa contribuie la crearea unei ambianțe intime și a unei atmosfere potrivite pentru studierea hărților expuse.

Vitralii și plafoane pictate La decorația din unele săli ale muzeului (plafoane pictate și vitralii) a lucrat o echipă de artiști între care: Benone Șuvăilă – artist vitralist, Marcel Aciocoiței, Gheorghe Butnariu, Neculai Mirodoni. Lucrările au fost realizate într-un timp record, la propunerea celui dintâi director al muzeului – artistul Octavian Penda – care a imaginat muzeul ca o gazdă primitoare a hărților, acordând astfel decorațiunile interioare la noul specific al imobilului.

Domnul Marcel Aciocoiței, artist plastic, co-autor al decorației pictate, este și cel care a imaginat însemnele heraldice din sala mare a muzeului. El lucrează și astăzi în cadrul muzeului, pe postul de conservator.

Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX și reprezintă atât hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor cât și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș. Din patrimoniul muzeului mai fac parte lucrări de grafică cu subiecte diverse: peisaje, portrete, vedute. Colecția principală a aparținut familiei prof. dr. Adrian Năstase; de altfel, deschiderea acestui muzeu se datorează tot eforturilor acestor generoși donatori.

De-a lungul timpului, colecției principale i s-au adăugat și alte donații de hărți și lucrări de grafică, prezente de asemenea în expunere; amintim donația Băncii Comerciale Române (BCR), a dlui Ion Hidegcuti sau a dlui profesor Ioan Ciortan.

TAXĂ DE VIZITARE:
10 lei – bilet de intrare
5 lei – bilet redus pentru pensionari
2,5 lei – bilet redus pentru elevi, studenți, posesori de card Euro 26, persoane adulte cu handicap mediu sau uşor
Tarif pentru expozițiile temporare: 5/10/15 lei, în funcție de anvergură
50 lei/oră – ghidaj în limba română

INTRARE GRATUITĂ: Se acordă pentru copii preşcolari (până la 7 ani); persoane (adulţi sau copii) cu handicap grav sau accentuat şi însoţitorii acestora; copii cărora li se aplică măsuri speciale de protecţie; elevi aflaţi în perioada vacanţelor şcolare; elevi şi studenţi cetăţeni români aflaţi în afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român; posesori de card Euro 26, în ultima miercuri a fiecărei luni; veterani de război şi militari în termen; delegaţii oficiale; delegaţii cu caracter cultural; angajaţii reţelei muzeale; angajaţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Photo Gallery

Alte sugestii

Kitsch Museum

Museum

Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”

Museum

Muzeul Cotroceni (Palatul Prezidențial)

Historical building / Museum

Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”

Museum / Top 10 Attractions

Orășelul Cunoașterii

Museum