Palatul Primăverii (Casa Ceaușescu)

Historical building / Museum


Program

Închis
Vezi programul

Address

Palatul Primăverii, Bulevardul Primăverii, București, Romania

Despre

Construit la mijlocul anilor 60 din comandă politică şi cunoscut în epocă drept obiectivul P50, a fost în întreaga perioadă a dictaturii ceauşiste (1965 – 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi a copiilor acestora, Zoe, Valentin şi Nicu. Reședința are peste 80 de încăperi, printre care o sală de cinema, o piscină, dar și un dressing room foarte generos.

O mare parte din mobilier este construit din lemn de nuc românesc, iar covoarele sunt fie din mătase, fie din persan, dar lucrate manual.

Ridicat chiar în perioada ascensiunii la putere a locatarului său, palatul a fost mărit în anii 1970 – 1971. Deşi la mijlocul anilor 60 arhitectul „la modă” al nomenclaturii era Cezar Lăzărescu, pentru realizarea reşedinţei familiei Ceauşescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari (n.1928). Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (dealtfel şi principalul designer de mobilier al reşedinţei) şi de inginerul peisagist Teodosiu.

Reşedinţa surprinde atât prin spaţialitate, volumetrii echlibrate, cât şi prin decorul interior luxos, confortabil, datorat arhitecţilor Robert Woll şi Agrippa Popescu.
Bogăţia materialelor şi a tehnicilor folosite, profuziunea materialelor ornamentale, selectivitatea stilistică datorată grosso-modo neo Clasicismului/ neo Renaşterii târzii, au rolul implicit de a prefigura vizual interioarele „somptuoase” ale casei.

După rezvoluție, reședința a găzduit celebre personalități din lumea întreagă, printre care și președintele Statelor Unite ale Americii.

TAXĂ DE VIZITARE:
- 30 de lei pentru un tur cu ghidaj în limba română / 45 lei pentru unul în engleză
- 15 lei pentru elevi, studenți și pensionari
- Gratuit pentru copiii preșcolari, veterani de război, eroi ai revoluției
- Fotografiatul este gratuit

Pentru vizitare este necesară o programare în avans cu 24 de ore și trebuie să faceți parte dintr-un grup de minim 5, maxim 15 persoane.

Pret bilet

  • 45 RON (10 EUR) with English guidance

Tip obiectiv turistic

  • Clădire istorică
  • Muzeu

Fotografii

Alte sugestii

Casa Presei Libere

Historical building

Mănăstirea Căldărușani

Historical building

Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”

Historical building / Teatru

Muzeul Municipiului București (Palatul Șuțu)

Historical building / Museum

Muzeul Național de Geologie

Museum