Teatrul Evreiesc de Stat

Historical building / Teatru


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada Doctor Barasch Iuliu, București, Romania

Despre

Teatrul Evreiesc din România are o tradiţie de 142 de ani, inaugurată la 19 august 1876, la Iaşi, în vestita grădină de vară „Pomul verde”, când artistul şi scriitorul Avram Goldfaden (1840-1908) a pus bazele celui dintâi teatru evreiesc profesionist din lume, prezentând un spectacol cu propria sa trupă.

Teatrul Evreiesc s-a manifestat neîntrerupt în sfera culturii româneşti. În anul 1917 şi-a început activitatea şi regizorul Iacob Sternberg, care a practicat mai cu seamă genul revuistic. Un impuls hotărâtor în creativitatea lor a însemnat pentru artiştii evrei din România contactul cu celebra trupă a teatrului din Vilna, care a efectuat un amplu turneu la Bucureşti, în 1923, jocul de echipă şi omogenitatea prestaţiilor actoriceşti fiind calităţi însuşite cu entuziasm.

O perioadă foarte grea în istoria teatrului evreiesc a fost marcată de anii dictaturii de tip nazist din timpul celui de-al doilea război mondial, când artiştii evrei nu au avut voie nici să joace în propria limbă, nici să apară pe scenele teatrelor româneşti. Atunci a luat fiinţă la Bucureşti Teatrul Baraşeum, ale cărui reprezentaţii (în majoritate, spectacole de revistă, foarte gustate de public, inclusiv de cel românesc) se desfăşurau în limba română.

În ultimul sfert de veac, Teatrul Evreiesc de Stat a efectuat câteva apreciate turnee în S.U.A., Canada, Israel, Germania, Austria, Rusia, Elveţia, Franţa, Grecia, luând parte şi la o serie de manifestări internaţionale. De pildă, în anul 2000 teatrul a realizat în coproducţie internaţională spectacolul An die Musik de Pip Simmons, după o idee originală de Rudy Engelander şi pe muzica lui Chris Jordan, dând reprezentaţii, printre altele, la Nancy, Avignon, Salzburg, Zürich, Londra, Berlin, Copenhaga, Rotterdam.

De asemenea, Teatrul Evreiesc de Stat a organizat şi găzduit, în 1991 şi 1996, Festivalul Internaţional al Teatrului de Limbă Idiş. În anul 2002, a fost coorganizatorul Festivalului Naţional al Teatrelor Minoritare din România, iar în anul 2003 a fost coorganizator şi gazdă al primului Festival de Cultură Idiş din Europa. În 2016, TES a organizat prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș, urmată în 2017 de ediția a doua.

La 142 de ani de istorie și peste cinci decenii de activitate ca instituţie de stat, cu existenţă neîntreruptă, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti are un profil distinct, reprezentativ atât pentru mişcarea teatrală din România, cât şi pentru peisajul contemporan al artei scenice de limbă idiş.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Casa Presei Libere

Historical building

Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian"

Teatru

Mănăstirea Căldărușani

Historical building

Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”

Historical building / Teatru

Muzeul Municipiului București (Palatul Șuțu)

Historical building / Museum