Weekend break #3: Transilvania (cu Brașov, Sighișoara și Sibiu)

Weekend break


Despre

Înconjurată de Munții Carpați și de o frumusețe care îți taie respirația, Transilvania este una dintre nestematele României. Amestecul ei cultural și măreția spațiilor deschise îți incită mintea și simțurile.

Transilvania este un ținut sălbatic și misterior, cu o istorie complexă, de-a lungul căreia, în ciuda conflictelor și a suferințelor teribile, culturile orientală și occidentală s-au întrepătuns într-un mod extraordinar.

Fascinanta regiune a României este un teritoriu întins, așadar, în acest itinerariu ne vom concentra pe o porțiune din Transilvania, mai exact, pe zona sudică, sud-estică și centrală. Aici, influența germană supraviețuiește sub forma unor clădiri pitorești și solide. Sașii au dispărut aproape cu desăvârșire de când autoritățile comuniste au semnat un tratat cu Germania de Vest în anii 1970, etnicii germani părăsind în masă România. Pe lângă arhitectura de basm, moștenirea lăsată de ei a constat în încrederea în sine, muncă susținută și ordine.

Pentru a parcurge acest traseu, noi îți recomandăm DN1 (parte din drumul european E60) până la Brașov. Atenție însă la trafic fiindcă e cel mai aglomerat (și periculos) drum din România! Mai întâi Hărman și apoi Prejmer sunt în nord-est-ul Brașovului și trebuie să urmezi DN11 și DN10. Pentru a reveni pe traseul principal, te sfătuim să nu mai intri în Brașov și să folosești Centura Brașovului, marcată cu numărul E574, iar imediat după OMV să faci din nou dreapta spre nord, pe drumul național DN13 (parte din același european E60). Pentru a ajunge în Viscri, imediat după Rupea e nevoie de o abatere pe drumul județean 105A, iar în dreptul localității Dacia să faci dreapta pe drumul județean 104L. După Viscri continuă spre nord, până ajungi în Bunești și de acolo ține același E60 via Mihai Viteazu – Saschiz – Albești până ajungi în Sighișoara.

Biertan și Richiș se află pe drumul județean 141B, pe care vei face stânga de pe drumul național DN14 în localitatea Șaroș pe Târnave. Ei bine, în funcție de timpul pe care vrei să-l aloci pentru această excursie, în localitatea Bârghiș, ai opțiunea să ții drumul înainte spre Agnita – Dealu Frumos – Cincu pentru a ajunge în Făgăraș și Sâmbăta de Jos, sau să faci dreapta pe drumul județean 106 pentru a ajunge direct în Sibiu via Ighișu Vechi – Alțâna – Cornățel. Iar din Sibiu e foarte ușor să ajungi la Muzeul ASTRA sau în localitățile Cisnădie și Cisnădioara, ultimele din acest itinerariu. Pentru a reveni în București trebuie să conduci pe spectaculosul drum european E83 până la Râmnicu Vâlcea (Valea Oltului), mai departe spre Pitești, iar apoi Autostrada A1.

Distanța totală a traseului cu abaterea spre Făgăraș este de aproximativ 760 km, iar fără sunt 690 km.

Credits: O parte din informații sunt extrase din ghidul National Geographic Traveler (România).

Puncte din rută